dinsdag 16 april 2019

De Wasp neemt een kijkje in de Zuid-Chinese Zee

10 april - Filipijnse vissers hebben gisteren een Amerikaans oorlogsschip met gevechtsvliegtuigen aan boord gesignaleerd in de buurt van de omstreden Scarborough Shoal, een rif in de Zuid-Chinese Zee in rijke visgronden. De vissers zagen vliegtuigen opstijgen en landen op het schip.
Naar alle waarschijnlijkheid betreft het het amfibische aanvalsschip Wasp, uitgerust met F-35Bs, die momenteel deelneemt aan de jaarlijkse oefening Balikatan met de Filipijnse marine. Het schip kwam niet dicht genoeg in de buurt om het een Freedom of Navigation operatie te noemen, waarmee de VS van tijd tot tijd de Chinese soevereiniteit over betwiste eilanden op de proef stellen.
Intussen protesteert Manila tegen de aanwezigheid van een groot aantal Chinese schepen bij het eveneens in de Zuid-Chinese Zee gelegen eiland Thitu en dreigt met militaire aktie.
Bronnen: ABS-CBN News, Bloomberg (Ditas B., Lopez)
AANVULLING: 13 april - De Wasp wordt hier ingezet met minstens tien F-35Bs van het Korps Mariniers, meer dan het schip normaal meevoert. Dit is een voorbeeld van een nieuwe aanpak die mogelijk wordt gemaakt door de mariniersversie van de Joint Strike Fighter (F-35B), die alleen een zeer korte start- en landingsbaan nodig heeft. Het idee is dat op die manier een klasse van lichte vliegdekschepen ontstaat voor snelle interventie tegen zwakkere tegenstanders die de echte vliegdekschepen met een veel groter bereik vrijmaakt voor oorlogen met Rusland en/of China. Ook in de Perzische Golf is dit concept al beproefd (afgelopen herfst met de Essex). Vroeger hebben de Harriers op VS-oorlogsschepen op een veel beperktere schaal een dergelijke rol gespeeld.
Bron: Business Insider (Ryan Pickrell)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten