dinsdag 16 april 2019

NAVO bevestigt plan om THAAD raketsysteem naar Roemenië te sturen (UPDATE)

11 april - De NAVO heeft bevestigd dat de VS van plan zijn om tijdelijk het THAAD (Terminal High Altitude Area Defense System) wapensysteem uit Fort Hood in Texas naar Roemenië te sturen in het kader van de Ballistic Missile Defence van de NAVO. De THAAD komt onder operationele kontrole van de NAVO en wordt ingezet in Deveselu tegen dreigingen van buiten het Euro-Atlantisch gebied, aldus de NAVO.
Het onderdeel met THAAD in Texas hoort bij de 69ste Air Defense Artillery Brigade en gaat de Naval Support Facility in Deveselu beschermen. Daar is het Aegis Ashore raketschild geïnstalleerd, dat dus nu op zijn beurt verdedigd moet worden tegen ballistische raketten voor korte en middellange afstand in het laatste deel van hun baan, binnen of buiten de atmosfeer (de rol van THAAD). De achtergrond ervan is dat er technische werkzaamheden moeten plaatsvinden aan de Aegis Ashore Ballistic Missile Defence installatie. Het werk maakt deel uit van de United States European Phased Adaptive Approach (EPAA - het Europese deel van het Amerikaanse ruimteschild) dat in 2009 werd aangekondigd.
Bron: Defence Blog
AANVULLING: EPAA bestaat uit de AN/TPY radar in Turkije en twee Aegis Ashore raketsystemen. Het tweede - in Polen op de basis Redzikowo - is vertraagd vanwege bouwtechnische problemen.
THAAD werd afgelopen maand ingezet in Israël en gestationeerd op Guam sinds 2013 en in Zuid-Korea sinds 2017. Het systeem is verkocht aan de Verenigde Emiraten en inmiddels is ook een overeenkomst gesloten met Saoedi-Arabië.
Bron: Defense News (Jen Judson)
UPDATE: 6 mei - Het 10e Army Air and Missile Defense Command heeft bekend gemaakt dat de THAAD radar en lanceerders per transportvliegtuig C-17 Globemaster III zijn aangekomen op vliegbasis Mihail Kogalniceanu.
Bron: Defence Blog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten