donderdag 4 april 2019

Koördinatie van terreurbestrijding in Europa

31 maart - De Zwitserse officierssite Offiziere.ch geeft een overzicht van de organen waarin Europese geheime diensten samenwerken bij terreurbestrijding.
* Binnen de EU is er het Intelligence Analysis Centre (INTCEN - eerder EU SITCEN), dat rapporten van de diensten van de lidstaten verwerkt. De Europese Raad heeft een kantoor van de Counter-Terrorism Cordinator (CTC). Europol heeft onlangs een European Counter Terrorism Centre (ECTC) geopend voor het delen van informatie en operationele koördinatie.
* De Club van Bern die sinds 1969 jaarlijks de direkteuren van de West-Europese binnenlandse veiligheidsdiensten bijeenbrengt heeft na 2001 de Counterterrorist Group (CTG) opgericht. Hieraan doen binnenlandse inlichtingen- en politiediensten van de EU, de VS, Noorwegen en Zwitserland mee aan dreigingsanalyse, informatie-uitwisseling en operationele samenwerking. Ze hebben sinds juli 2016 een operationeel platform in Den Haag.

* De politie-inlichtingendiensten van de EU en Noorwegen werken sinds 1979 samen in de Police Working Group on Terrorism (PWGOT). Ze komen twee keer per jaar bijeen.
* De Groep van Parijs is opgericht in begin 2016 naar aanleiding van de aanslagen van ISIS. De inlichtingenkoördinatoren van 15 Europese landen zitten erin. Hierin kunnen ook de buitenlandse inlichtingendiensten samenwerken.
* De Groep 13+ (eerder: EU9 Group) brengt sinds juni 2013 op initiatief van België de ministers van binnenlandse zaken van Europese staten samen.
* De SIGINT Seniors is de coalitie van de interceptiediensten met twee afdelingen: Seniors Europe (1982 tegen de Sovjet-Unie, na 9/11 terreurbestrijding) en Seniors Pacific (sinds 2005).
Bron: Offiziere.ch (Adrian Hänni)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten