vrijdag 26 april 2019

Twee vliegdekschepen VS in de Middellandse Zee (UPDATE 2)

25 april - Het VS-vliegdekschip John C. Stennis met eskader is door het Suezkanaal gevaren de Middellandse Zee in. Daar was de groep van het vliegdekschip Abraham Lincoln al aanwezig, zodat er nu twee Amerikaanse vliegdekschepen met 130 vliegtuigen, 10 schepen en 9000 matrozen en mariniers in het oostelijk deel van de Middellandse Zee aanwezig zijn. Het laatst was dat drie jaar geleden in juni 2016 het geval tijdens de oorlog tegen ISIS (strijd rond Mosoel) en daarvoor in 2003 tijdens de Irakoorlog. De huidige vlootopbouw - waarbij ook Britse, Spaanse en Franse schepen zijn betrokken -  wordt door de Navy Times de gezien als een signaal aan Rusland. De samenloop met de Oekraïense presidentsverkiezingen is opvallend.
Daarnaast wijst Breaking Defense op een minder opvallende presentie: sinds afgelopen mei vliegen twee MQ-9 Reaper drones, die tot dan toe op een niet bekend gemaakte basis in Afrika waren gestationeerd vanaf vliegbasis Larissa in Griekenland. Die blijven daar nu tot augustus, maar er zijn gesprekken met de Griekse regering over meer opties voor de VS op deze basis. In de Griekse pers wordt gesproken over de stationering van KC-135 tankvliegtuigen. [Die vliegen nu vanaf de Turkse basis Incirlik]. De niet gewapende Reapers kunnen vanaf de Griekse lokatie gebieden rond de Zwarte Zee bestrijken, maar ook Libië en Syrië zijn bereikbaar. Daarnaast is de vliegbasis Souda Bay op Kreta voor de VS beschikbaar. Breaking Defense oppert de mogelijkheid dat de VS in de konfrontatie met Turkije rond de aanschaf van het Russische luchtverdedigingssysteem S-400 nu meer op Griekenland gaat leunen.
Bronnen: Navy Times (Mark D. Faram), Breaking Defense (Paul McLeary)
ZIE OOK: Kyle Rempfer, US Air force ties to Greece may grow as relations with Turkey sour. Air Force Times, 1 mei 2019
UPDATE 2: 13 mei - De Stennis wordt op 16 mei verwacht in marinehaven Norfolk in Virginia aan de oostkust van de VS voor groot onderhoud.
Bron: Navy Times (Mark D. Faram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten