zaterdag 5 oktober 2013

Nieuwe dronebasis VS in Japan om China in bedwang te houden

3 oktober - In Foreign Policy betoogt John Reed dat de Amerikaanse plannen om komend voorjaar twee of drie RQ-4 Global Hawk drones in Japan te stationeren niet, zoals het officiële verhaal zegt, tegen Noord-Korea zijn gericht, maar tegen China. De Global Hawk is een grote strategische verkenningsdrone, die een aanvulling is op het legendarische 50 jaar oude spionagevliegtuig U-2, bijgenaamd de Dragon Lady. Tot nu toe zijn ze gestationeerd op Guam en ze gaan nu rouleren tussen deze basis en die in Japan.
Het is voor het eerst dat Amerikaanse drones in Japan geplaatst worden, maar het gaat niet om een geïsoleerde maatregel. Twee squadrons MV-22 Osprey worden ook in Japan gestationeerd. Deze kombinatie van vliegtuig en helikopter (tiltrotor) kan groepen mariniers over grote afstand verplaatsen met de snelheid van een vliegtuig. Ze maken snellere interventie mogelijk in de Stille Oceaan, waar de afstanden bijzonder groot zijn.

Ook de nieuwe types VS-gevechtsvliegtuigen komen binnen een paar jaar naar Japan. De mariniers stationeren er in navolging van de luchtmacht (F-35A) vanaf 2017 de F-35B Joint Strike Fighter.
Vanaf december komen tevens de nieuwe met raketten en torpedo's uitgeruste maritieme patrouillevliegtuigen P-8 Poseidon van de Amerikaanse marine naar Japan, die bij uitstek geschikt zijn voor het reageren op scheepsbewegingen in de Oost-Chinese Zee.
Verder krijgt dit land een tweede krachtige X-band radarinstallatie (TPY-2) in Kyogamisaki in Zuid-Japan, die raketlanceringen zoals van Noord-Korea kan detekteren. De andere radar staat in Noord-Japan. Dit speelt een deel van de vloot Aegisschepen van de marine vrij voor operaties in andere regio's . Het hele wapenpakket is onderdeel van de eerste vernieuwing van de defensie-overeenkomst tussen de VS en Japan sinds 1997. Japan zal ook een National Security Council (NSC) naar Amerikaanse snit oprichten en meebetalen aan de verhuizing van duizenden mariniers vanuit het eiland Okinawa waar de plaatselijke bevolking schoon genoeg heeft van de Amerikaanse militaire aanwezigheid.
Bronnen: Foreign Policy (John Reed), The Washington Post (Craig Whitlock, Anne Gearan)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten