dinsdag 29 oktober 2013

NAVO beperkt toekomstig aantal troepen in Afghanistan

27 oktober - De New York Times is na gesprekken met hoge NAVO-funktionarissen tot de slotsom gekomen, dat de NAVO nu bezig is een veel kleinere operatie voor Afghanistan na 2014 te plannen dan oorspronkelijk het idee was. Uiteindelijk blijkt het hoofdzakelijk te gaan om het stationeren van een aantal troepen om de internationale militaire bijstand voor Afghanistan (meer dan vier miljard dollar per jaar) te administreren, kontroleren en verantwoorden.
Het komt neer op meer militaire managers en minder gevechtstrainers. Het NAVO-personeel zou worden gedetacheerd bij de Afghaanse ministeries en militaire hoofdkwartieren om de betalingen voor brandstof, voorraden en training te regelen. Terwijl het oorspronkelijke plan inhield dat NAVO-adviseurs en trainers over het hele land zouden worden gedetacheerd bij kleine Afghaanse eenheden, gaat het nu nog om plaatsing bij de ministeries van defensie en binnenlandse zaken, de zes korpshoofdkwartieren van het Afghaanse leger en de zes van de Afghaanse nationale politie. De trainers zouden aktief zijn bij de opleidingscentra van het Afghaanse leger en de politie. Dit laat de aanwezigheid van Amerikaanse commando's om contra-terreuroperaties uit te voeren buiten beschouwing.
Luitenant-generaal b.d. David W. Barno, die 19 maanden lang de hoogste Amerikaanse officier in Afghanistan was, vatte het als volgt samen: "Het belangrijkste dat we kunnen doen is checques voor de Afghaanse veiligheidstroepen blijven uitschrijven, zodat de financiering voor brandstof, voedsel, wapens en soldij doorgaat. Zolang dat blijft lopen zullen ze in elk geval in staat blijven om een patsituatie met de Taliban in stand te houden en dat is genoeg om de staat in leven te houden."
Bron: The New York Times (Thom Shanker)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten