maandag 21 oktober 2013

Wat de Britse marine allemaal niet meer kan

14 oktober - Bij het blog War is Boring een kritisch artikel met deze titel over de moderniseringsplannen van de Britse marine. Aan de orde komt onder meer de nieuwe Daring-klasse destroyers (gebreken in de luchtverdediging, de verbindingen, geen raketten voor doelen op het vasteland en geen onderzeebootbestrijding vanaf het schip zelf). Bezuinigingen zorgen ervoor dat er acht in plaats van twaalf gebouwd worden (tegen een totale prijs van 10,35 miljard dollar overigens). Daarnaast zijn de Type 22 fregatten voor onderzeebootbestrijding (en verbindingsinlichtingen) buiten dienst gesteld zonder vervanging en heeft Engeland geen maritieme verkenningsvliegtuigen meer.
De twee nieuwe onderzeeërs Astute en Ambush zijn nog steeds niet operationeel en bovendien veel te langzaam om de nog af te bouwen vliegdekschepen van de Elizabeth-klasse die ze moeten beschermen bij te houden. Het lijkt erop dat al het geld opgeslorpt wordt door de kernmacht, de vliegdekschepen, de JSF en natuurlijk de oorlogsvoering zoals in Irak en Afghanistan.
Eerder was door antwoorden op parlementaire vragen al bekend geworden dat de Britse marine de kantjes eraf loopt bij de NAVO-verplichtingen. Sinds 2009 is er geen fregat of destroyer meer geleverd voor het NAVO-eskader dat in het noordelijk en oostelijk deel van de Atlantische Oceaan moet patrouilleren. Voor het andere permanente NAVO-eskader in de Middellandse Zee is sinds 2010 geen schip meer geleverd. Er wordt voor de NAVO-operaties ook nog maar één mijnenveger ter beschikking gesteld.
Bronnen: War is Boring (Robert Beckhusen), The Scotsman (David Maddox)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten