woensdag 23 oktober 2013

Rusland plaatst gevechtshelikopters op Armeense basis

Rusland gaat de komende maanden zijn luchtmacht op de Armeense basis Erebuni bij de hoofdstad Jerevan versterken met een detachement gevechtshelikopters. Luchtmachtbasis 3624 heeft momenteel minstens 16 MiG-29 Fulcrums in het kader van een luchtverdedigingsovereenkomst van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS - het losse verband dat geldt als opvolger van de Sovjet-Unie). De Russische piloten mogen oefenen op het naburige oefenterrein Maarschalk Bagramyan van het Armeense leger.
Erebuni valt onder de Russische 102e militaire basis Gyumri bij de Armeens-Turkse grens. Die basis is er sinds 1995 onder een bilateraal verdrag dat in 2010 verlengd is van 25 tot 49 jaar (dus tot 2044).
Volgens het blog War is Boring zijn er in totaal 3000 Russsiche militairen, ook met tanks, gestationeerd in Armenië. Het land heeft sinds 1994 een konflikt met het buurland Azerbeidzjan over de enklave Nagoro-Karabach. Troepen van Azerbeidzjan worden getraind door de VS, maar er geldt wel een wapenembargo. Daarom bewapent Azerbeidzjan zijn veel sterkere leger met Israëlische drones en raketten, Turkse raketwerpers, Zuid-Afrikaanse pantservoertuigen en curieus genoeg 100 geavanceerde Russische T-90 tanks. Armenië krijgt dan weer een korting op zijn Russische wapens. "Het Russische belang is nauw kontakt te houden met beide kanten, maar net iets nauwer met Armenië, konkludeert het blog.
Bronnen: RIA Novosti, War is Boring (Robert Beckhusen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten