maandag 28 oktober 2013

Flinke uitbreiding basis Djibouti

20 oktober - De Los Angeles Times beschrijft de expansie van militaire uitgaven van de VS in Afrika. De belangrijkste uitbreiding is die van de basis Djibouti in de Hoorn van Afrika. Er wordt meer dan 200 miljoen dollar uitgetrokken voor de modernisering van de energievoorziening en de bouw van een centrum voor speciale operaties met vliegtuighangar voor twee vliegtuigen, legeringsgebouwen, sporthal etc. Er is kapaciteit voor 700 special forces.
In de komende 25 jaar wil het Pentagon in totaal 1,2 miljard investeren in de basis, waar nu 4000 militairen en burgerpersoneel zijn gehuisvest. Er vindt veel training van Afrikaanse legers plaats, maar er zijn ook enkele honderden special forces gestationeerd. Afgelopen jaar is een team voor snelle interventie van Green Berets van de 10th Special forces Group van de Amerikaanse landmacht naar Djibouti gekomen.
Kleinere lokaties zijn er in Manda Bay, Kenia (landingsbaan voor C-130 transportvliegtuigen), Burkina Faso (ondersteunende vluchten door een partikuliere maatschappij) en Entebbe, Oeganda.
De dronevluchten met Predators en Reapers vinden vanwege de overlast voor de burgerluchtvaart nu plaats vanaf een vroegere landingsbaan van het Franse vreemdelingenlegioen in de buurt van de hoofdstad Djibouti. Daar is 13 miljoen geïnvesteerd onder meer voor munitieopslag. Het Pentagon betaalt jaarlijks 38 miljoen dollar voor de basis.
Bron: Los Angeles Times (Shashank Bengali)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten