donderdag 31 oktober 2013

NAVO-oefening Steadfast Jazz begonnen

28 oktober - In het Baltisch gebied is de grote NAVO-oefening Steadfast Jazz 2013 begonnen. De bedoeling van de oefening is om het Franse snelle reaktiekorps (gestationeerd in Lille) te certificeren als leidend element in 2014 voor de NATO Response Force (NRF), de parate interventiemacht van de NAVO. Het blog The Aviationist weet te melden dat de S uit de naam van de oefening komt van SHAPE (het hoofdkwartier van de NAVO) en de J van 'Joint', een term die aangeeft dat aan de oefening wordt deelgenomen door eenheden van landmacht, luchtmacht, marine en special forces. De oefening verloopt van 27 oktober tot 9 november. Het scenario is een 'Artikel 5' operatie, het gaat dus om de reaktie op een aanval tegen een lidstaat van de NAVO.
Aan de oefeningen nemen in totaal 6000 militairen van 17 landen deel. Het oefenhoofdkwartier is op de basis Adazi bij Riga in Letland. Het grootste deel van de landmachtoefening vindt plaats op het oefenterrein Drawsko Pomorskie in Polen en in de Baltische Zee. Rond 40 militaire vliegtuigen oefenen tussen 2 en 9 november in het Poolse luchtruim.
Het maritieme deel van de oefening omvat 13 schepen (waaronder fregatten en mijnenjagers), een onderzeeër en vijf vliegtuigen en helikopters. Hieraan nemen acht NAVO-landen deel. Het vlaggeschip is het Nederlandse luchtverdedigingsfregat De Ruyter.
Volgens Nick Whitney (het vroegere hoofd van het European Defence Agency) is Steadfast Jazz bedoeld om de Oost-Europese leden van de NAVO "gerust te stellen" en wilde ideeën van het Kremlin "af te schrikken". Polen (1500 militairen) en de Baltische staten spelen een belangrijke rol bij het landmachtdeel. Frankrijk en Engeland leveren hiervoor elk 300 soldaten, Italië 250 en Nederland 200, evenals de VS. Duitsland houdt het op 75 en Turkije en Spanje doen niet mee.
Steadfast Jazz zal na het vertek van de NAVO uit Afghanistan elke twee jaar worden gehouden. De volgende keer zal in 2015 zijn in Portugal.
Bronnen: The Aviationist (Jacek Siminski), EU Observer (Andrew Rettman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten