donderdag 17 oktober 2013

Frankrijk stuurt meer troepen naar Afrika

16 oktober - Frankrijk gaat zijn militaire aanwezigheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) eind dit jaar opvoeren, omdat de situatie uit de hand aan het lopen is. Het land verkeert in chaos sinds de rebellen van Seleka in maart de zittende president Bozizé verdreven.
Frankrijk heeft hier verschillende keren eerder geïntervenieerd, zoals in 2006 toen het Bozizé steunde tegen rebellen uit het noorden. Een kontingent van 400 Franse militairen bewaakt momenteel het vliegveld van de hoofdstad Bangui en patrouilleert in wijken waar de Fransen belangen hebben. Volgens bronnen van Reuters zou het aantal troepen worden opgevoerd tot tussen de 700 en 1250. Bozizé zou in Oost-Afrika verblijven om steun te zoeken voor zijn terugkeer. Op dit moment wordt de CAR geregeerd door de vroegere rebellenleider Djotodia, die heeft belooft begin 2015 verkiezingen te organiseren.
De Afrikaanse Unie heeft ook een vredesmacht van 2500 troepen ter plaatse.
Wat betreft Mali, is bekend gemaakt dat Frankrijk zijn troepensterkte van 3200 eind dit jaar niet met 1000 zal verminderen, zoals eerder aangekondigd. De troepenreduktie is uitgesteld naar eind januari of begin februari.
Bronnen: The Guardian/Reuters, Reuters (Marine Pennetier and John Irish)
UPDATE: 17 oktober - Volgens AFP zal Frankrijk in elk geval 2000 troepen in Mali houden tot na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen op 15 december van dit jaar. Op het hoogtepunt van Operatie Serval namen er 4500 Fransen aan deel in Mali. Een stabilisatiemacht van de VN moet uiteindelijk een omvang krijgen van 12640 militairen en politie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten