maandag 3 mei 2021

Operaties van de Chinese luchtmacht bij Taiwan (UPDATE 2)

25 april - De South China Morning Post wijdt een beschouwing aan de Chinese luchtmachtoperaties binnen de zuidwestelijke identificicatiezone van Taiwan rond het Kanaal van Bashi. Ze zijn niet alleen bedoeld om hun piloten te trainen en druk op Taiwan uit te oefenen, maar ook om inlichtingen te verzamelen over de militaire activiteiten van de VS en anderen in dit gebied en de Zuid-Chinese Zee. Sinds begin vorig jaar zijn volgens gegevens van de Taiwanese defensie meer dan 650 gevechtsvliegtuigen van de Chinese luchtmacht de zone binnengegaan. Meestal gaat het om enkele vliegtuigen, maar soms zijn er grotere formaties, zoals op 12 april met 25 toestellen (waaronder 14 J-16 jachtvliegtuigen, vier H-6 bommenwerpers, twee Y-8 vliegtuigen voor onderzeebootbestrijding en een radar- en commandovliegtuig).
Deze activiteiten vormen een grote belasting voor de luchtmacht van Taiwan. Vorig jaar kostte het 1 miljard dollar en 20% extra vlieguren om voldoende onderscheppingsvliegtuigen de lucht in te sturen. Vorige maand kondigde Taiwan aan daarbij nu ook langzamere vliegtuigen en grondradar te gaan gebruiken in plaats van de dure jachtvliegtuigen.
De grotere formaties zijn een teken dat de Chinese luchtmacht nu ook zijn luchtbrigades als geheel gaat testen. Soms zijn de vliegtuigen afkomstig van eenheden uit het binnenland, bedoeld om die piloten ook met het terrein bekend te laten worden. Een Taiwanese expert zegt overigens dat de meeste activiteiten van China gericht zijn op de toegenomen activiteit van de VS. Het Kanaal van Bashi is ook diep genoeg om de onderzeeƫrs van dit land dekking te bieden.
Bron: South China Morning Post (Lawrence Chung)
UPDATE: 28 april - Een Y-8 verkenningsvliegtuig van de Chinese luchtmacht ging de identificatiezone van Taiwan binnen op een hoogte van 30 m om de reactie van de Taiwanese radar te testen. De luchtmacht van Taiwan reageerde. Dit soort binnenkomst is beter te traceren met kleine mobiele radarsystemen. Een tweede Y-8, uitgerust voor elektronische oorlogsvoering, werd ook gesignaleerd.
UPDATE 2 - 22 april - Aan de andere kant, in de Oost-Chinese Zee, voerden de VS half februari een operatie uit in de buurt van de tussen China en Japan omstreden Diaoyu/Senkaku-eilanden. Daarbij wierpen transportvliegtuigen voorraden af bij de door Japan gekontroleerde eilanden. Er werd zo gesignaleerd dat in geval van een gewapend konflikt de VS in staat en bereid zijn de kleine Japanse garnizoenen te bevoorraden. Dezelfde dag kwamen een Chinees jachtvliegtuig en een oorlogsschip hier een kijkje nemen, waarop de Japanse luchtmacht dan weer reageerde.
Bron: South China Morning Post (Julian Ryall)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten