maandag 10 mei 2021

VS zoeken bases in Centraal-Azië

8 mei - Militaire planners van de VS zijn op zoek naar nieuwe bases in Centraal-Azië of elders als vervanging van die in Afghanistan, aldus de Wall Street Journal. Volgens militaire en regeringsbronnen zouden lokaties in Oezbekistan en Tadzjikistan de voorkeur hebben. Deze twee landen grenzen aan Afghanistan. Hetzelfde geldt voor Turkmenistan, maar dit gasrijke land handhaaft een 'permanente neutraliteit', is dus waarschijnlijk niet beschikbaar..
De plannen voor de terugtocht van generaal Miller (de VS-commandant in Afghanistan) omvatten nu 25.000 tot 30.000 personen (soldaten van de VS en de NAVO plus contractanten). Op de ambassade in Kaboel blijven mogelijk 1000 Amerikanen achter.
In een eerdere fase van de Afghaanse oorlog hadden de VS bases in de twee genoemde Centraal-Aziatische landen, vooral voor het zogenaamde noordelijke logistieke netwerk. In 2005 vertrokken ze gedwongen uit Oezbekistan (basis Karshi-Khanabad) en tien jaar later uit Tadzjikistan. Oezbekistan is nu bezig met een spoorwegtrajekt dat het land uiteindelijk moet verbinden met Pakistan via de Afghaanse stad Mazar-i-Sharif in het noorden. Tadzjikistan is een soort allemansvriend waar het bases betreft (Rusland, China en India) en heeft bovendien een militaire samenwerking met Iran aangekondigd.
De VS hebben vanaf het begin tot 2014 ook een militair vrachtvliegveld gehad in Kirgizië (Manas), waar ooit maandelijks tot 35.000 VS-militairen in transit waren. De aanwezigheid daar eindigde door geruzie over brandstofkontrakten en korruptie.
Een tweede optie zijn bases in het Midden-Oosten met eventueel een vliegdekschip als laatste mogelijkheid. Een VS-vliegdekschip kan beschikken over 90 vliegtuigen en kan worden begeleid door destroyers en kruisers met elk 56 Tomahawk kruisraketten.
Bronnen: Defense-info (James Durso), Antiwar.com (Rick Rozoff), The Wall Street Journal (Vivian Salama, Gordon Lubold)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten