dinsdag 25 mei 2021

De rol van raketartillerie aan de oostflank van de NAVO

20 mei - Een artikel op de website War on the Rocks wijst op het toegenomen belang van raketartillerie aan de oostflank van de NAVO sinds 2018. Toen activeerden de VS in Duitsland de 41ste Brigade Veldartillerie, terwijl Roemenië en Polen onlangs door de VS geproduceerde High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) hebben aangeschaft.
De vier multinationale gemechaniseerde gevechtsgroepen van de NAVO in de Baltische landen en Polen (elk 1100-1400 militairen) hebben daarmee een aanzienlijke uitbreiding van hun vuurkracht gekregen. Ze vormen een soort struikeldraad - voor een permanente verdediging van de Baltische landen tegen Rusland zouden zeven brigades nodig zijn.
De 41ste brigade VA heeft inmiddels 32 lanceerinrichtingen raketartillerie tot zijn beschikking. Vanaf 2022 moeten 54 lanceerders voor Roemenië en 20 voor Polen geleverd worden. De Amerikaanse wapensystemen gingen in september 2020 naar Estland voor een schietoefening. Elke geleide raket is voorzien van een 200 ponds lading en heeft een bereik van 70 km. Het mobiele systeem kan ook worden geladen met één precisiegeleid Army Tactical Missile met een 500 ponds lading en een bereik van 300 km. De mobiliteit van de raketartillerie is bovendien aanmerkelijk vergroot door een procedure die 'snelle infiltratie' heet, waarbij een C-130 of groter transportvliegtuig een lanceerder kan vervoeren, die binnen 10-15 minuten na de landing klaar kan zijn om te vuren. Hiermee wil men de geduchte Russische luchtafweer (zoals in de vesting Kaliningrad) te lijf gaan, zodat de NAVO daarna luchtoverwicht zou kunnen bereiken. In november 2020 werden tijdens oefening Rapid Falcon op die manier twee lanceerders vanuit Duitsland via de lucht vervoerd naar Roemenië voor precisievuur rond de Zwarte Zee.
Tijdens de oefening Defender 2021 leverde de 41ste Brigade VA op 5 mei vuursteun en vuurde 24 raketten af om een brigade van de de 82ste Airborne divisie in staat te stellen op te rukken in Estland.
Bron: War on the Rocks (Brennan Deveraux, een oud-artillerist overigens)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten