woensdag 26 mei 2021

Geheimzinnige vliegbasis op een eiland bij Jemen [UPDATE]

25 mei - Een geheimzinnige vliegbasis is in aanbouw op een vulkanisch eiland 3 km voor de kust bij Jemen, dat ligt op een belangrijke scheepvaartroute, zo meldt Associated Press. Enkele jaren geleden (2016) werd daar ook een poging gedaan een landingsbaan te bouwen op het eiland Mayun in de zeestraat Bab el-Mandeb, dat maar 5,6 km lang is. Beide ondernemingen zouden volgens bronnen bij de regering van Jemen voor rekening zijn van de Verenigde Arabische Emiraten. En dat hoewel de Emiraten zich in 2019 officieel hebben teruggetrokken uit de door Saoedi-Arabiƫ geleide operatie in de oorlog van Jemen. Jeremy Binnie van Janes ziet een meer strukturele geopolitieke achtergrond. Luchtaanvallen kunnen vanuit dit eiland worden uitgevoerd in Jemen, maar ook in de hele regio rond de Rode Zee, de Golf van Aden en Oost-Afrika. Satellietbeelden laten in elk geval zien dat op 11 april trucks en graafmachines bezig waren een 1,85 km lange landingsbaan aan te leggen op het eiland en dat op 18 mei het werk voltooid lijkt te zijn met bovendien drie hangars langs een parkeerbaan zuidelijk daarvan. De eerdere gestaakte poging betrof een baan van 3 km, geschikt voor de zwaarste bommenwerpers. Dat was nadat het eiland veroverd was op de Houthi rebellen. De hervatting van de bouw lijkt te zijn begonnen nadat de Emiraten delen van hun basis in Eritrea hadden ontmanteld, een uitvalsbasis voor de oorlog in Jemen.
De Britten bezetten Mayun tot 1967 vanwege het belang voor de handelsroute via het Suezkanaal en de Rode Zee. In de tijd van de linkse regering in Zuid-Jemen moderniseerde de Sovjet-Unie de installaties op het eiland. Water en proviand moet naar Mayum worden gebracht vanaf het vasteland, terwijl het eiland zelf geen moderne haven heeft. Mogelijk hebben de VS ook belangstelling voor de lokatie.
Bron: Associated Press (Jon Gambrell)
UPDATE: 27 mei - Het raadsel lijkt min of meer opgelost. De Saoedische coalitie in de oorlog in Jemen heeft bevestigd dat zij de bouw van een basis op het eiland "controleren".. De vliegbasis zou luchtsteun moeten bieden aan troepen in het gouvernement Ma'rib tegen de Hlouthi rebellen en geen ander doel hebben. De Saoedische verklaring suggereert wel dat het gaat om activiteiten van de Emiraten binnen de coalitie. De Emiraten zelf geven geen commentaar. Volgens Associated Press zitten ze nog steeds binnen de coalitie hoewel ze hun troepen in 2019 terugtrokken uit de oorlog.
Bronnen: Associated Press , Middle East Eye (Francesca Ebel)

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten