zondag 16 mei 2021

Nog (?) geen grondoorlog in Gaza (UPDATE)

15 mei - Een grondoffensief van het Israëlische leger in Gaza in het kader van 'Operation Guardians of the Wall' is er nog niet. Berichten van een legerwoordvoerder op 14 mei aan de westerse pers bleken op misleiding te berusten. Wel zijn eenheden van drie Israëlische brigades (de parachutistenbrigade, Golani infanteriebrigade en 7e pantserbrigade) samengetrokken aan de grens. [Er zijn op 13 mei 9000 extra reservisten opgeroepen. De operaties van de brigades worden gepland vanuit een divisiehoofdkwartier van het Zuidelijk Commando]. Tanks en artillerie werden in stelling gebracht en vuurden over de grens heen. De schijnbeweging was bedoeld om Hamasstrijders hun positie in een tunnelsysteem in te laten nemen om ze daar te vernietigen. Volgens enkele Israëlische media (Maariv, Israel HaYom) heeft de jarenlang voorbereide krijgslist niet gewerkt.
Het raketschild Iron Dome aan Israëlische kant maakt inmiddels overuren om de door Hamas afgeschoten raketten op te vangen. Het systeem bestaat per batterij uit een radar, een vuurregelingscentrum en vier lanceerders voor elk 20 onderscheppingsraketten. Daarvan normaal gesproken twee actieve, één parate en één reserve. De radar berekent de baan van de inkomende raket en het inslagpunt. Als dit laatste binnen de beschermde zone van 150 km2 valt worden de onderscheppingsraketten handmatig gestart. Een batterij kan tot zes binnenkomende raketten tegelijk onderscheppen. De mobiele batterijen worden regelmatig verplaatst.
Bronnen: Jerusalem Post (Yaakov Katz), Tzvi Joffre), Berliner Morgenpost (Diana Ziegler), Tikun Olam (Richard Silverstein)
UPDATE: Enkele artikelen over de door Hamas ontwikkelde raketten en drones.
Markus Reisner, Die Kamikazedrohnen der Hamas. Zenith, 13 mei 2021
Adnan Abu Amar, Hamas uses large rocket arsenal in latest escalation round with Israel. Al-Monitor, 14 mei 2021

Geen opmerkingen:

Een reactie posten