woensdag 28 april 2021

VS sturen extra troepen naar Afghanistan om de aftocht te dekken (UPDATE 2)

26 april - Een strijdmacht van rond 650 VS-militairen vertrekt de komende dagen naar Afghanistan om de terugtocht van de VS-troepen daar te beveiligen. Het grootste deel komt van het 75ste Regiment Rangers, speciale troepen, waarvan een onderdeel zich al in de regio bevindt. Ze zullen kunnen beschikken over vliegend materieel en luchtsteun zoals daarop gespecialiseerde AC-130 vliegtuigen. Verwacht wordt dat de Rangers in aktie komen wanneer de eerste buitenposten in het zuiden en oosten van het land ontruimd gaan worden.
Verder zijn op 23 april twee B-52s naar vliegbasis Al Udeid in Qatar gestuurd om eventueel luchtaanvallen uit te voeren. Nog meerdere van deze zware bommenwerpers zullen volgen [inmiddels zijn er op 26 april nog twee aangekomen]. En het vliegdekschip Dwight D. Eisenhower zal in de regio blijven voor verdere massieve vuurkracht.
Ten slotte is via Associated Press bekend geworden dat het hoofd van de CIA William Burns onlangs een onaangekondigd bezoek aan Kaboel heeft gebracht in verband met de voortgang van de terreurbestrijding (al Qaida, ISIS) na de aftocht. Twee van de zes Afghaanse eenheden die opgeleid zijn door en onder kontrole staan van de CIA zijn al overgedragen aan de Afghaanse inlichtingendienst NDS. Dit zijn de Counter Terrorism Pursuit Teams (CTPT) in de provincies Kunar en Paktia. De andere teams zijn in Kandahar, Kaboel, Khost en Nangarhar. Ze zijn tamelijk berucht vanwege de burgerdoden die vallen bij hun operaties.
Bronnen: CNN (Barbara Starr), US Air Forces Central, Associated Press (Kathy Gannon)
UPDATE: 29 april - HIMARS raketartillerie voor lange afstand (meer dan 70 km) van de VS is van Koeweit verplaatst naar Afghanistan voor extra vuursteun, zo heeft Central Command bekend gemaakt.
Bron: Tolo News (Afg.)
UPDATE 2: 5 mei - Nog twee B-52s (van de 5e Bomb Wing in Minot, Noord-Dakota) zijn gisteren aangekomen op Al Udeid, het totaal is nu zes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten