vrijdag 2 april 2021

VS trekken een aantal wapensystemen terug uit de Golf (UPDATE-3)

1 april - President Biden heeft het Pentagon opdracht geven een aantal wapensystemen en enkele duizenden militairen terug te trekken uit het Midden-Oosten, aldus de Wall Street Journal. Het gaat in elk geval om drie batterijen Patriot raketverdediging, waaronder een op de vliegbasis Prince Sultan in Saoedi-Arabië. Daarnaast worden onder meer een vliegdekschip (de Eisenhower) en een aantal verkenningssystemen (zoals drones) ingezet in andere regio's.
Eind vorig jaar waren er rond 50.000 VS-militairen in de Perzische Golf, al minder in vergelijking met de 90.000 toen de konfrontatie van de regering Trump met Iran op zijn hoogtepunt twee jaar geleden. (Een vliegdekschip met eskader kan gemakkelijk meer dan 10.000 militairen tellen.)
Het raketverdedigingssysteem THAAD dat beschermt tegen ballistische raketten staat ook op de nominatie te vertrekken, maar blijft voorlopig nog in de regio.
De redukties passen in een langetermijnpolitiek, waarbij de krachten meer worden gekoncentreerd op China en Rusland. Daarnaast is de verhouding tussen de VS en Saoedi-Arabië bekoeld onder Biden. De VS willen dat de Saoedi's hun eigen verdediging meer op orde gaan brengen, maar blijven wel bereid bij dat proces te helpen.
Bron: The Wall Street Journal (Gordon Lubold, Warren P. Strobel)
UPDATE: 2 april - Vooralsnog zijn de vliegtuigen van het vliegdekschip Eisenhower (Carrier Air Wing 3) als onderdeel van Combined Joint Task Force Operation Inherent Resolve op 31 maart vanuit de oostelijke Middellandse Zee begonnen deel te nemen aan de strijd tegen ISIS in Irak en Syrië. Eerder had de Eisenhower geoefend met de Marokkaanse marine en luchtmacht en met NAVO-eenheden onder leiding van Roemenië in de Zwarte Zee.
Bron: Military.com (Dave Ress)
UPDATE 2: De 9e Air Expeditionary Task Force Levant is formeel ontbonden tijdens een ceremonie op de vliegbasis Ali Al Salem in Koeweit. TF Levant was verantwoordelijk voor de luchtkampanje tegen ISIS in Irak en Afghanistan met bondgenoten. Deeltaken worden voortgezet door de 386ste Air Expeditinary Wing.
TF Levant (9 AETF-L) - opgericht in 2015 door Central Command - omvatte rond 5000 luchtmachtmilitairen in het Midden-Oosten bij de 321ste, 332ste en 386ste Air Expeditionary Wings.
Bron: UPI (Ed Adamczyk)
UPDATE 3: 9 april - Vier tankvliegtuigen KC-135 en 120 luchtmachtmilitairen van de Nationale Garde van Utah worden ingezet in het Midden-Oosten bij de strijd tegen ISIS. Ze horen bij de 151ste Air Refueling Wing. Ze voeren opdrachten uit voor de operaties Inherent Resolve (Irak, Syrië), Freedom's Sentinel (Afghanistan) en Spartan Shield (Zuid-West-Azië). De nieuwe aanpak van Air Mobility Command is om hele onderdelen te sturen in plaats van gemengde groepen. Het is beter voor de cohesie. Het model wordt ook toegepast bij de transportvliegtuigen C-130.
Bron: Air Force Magazine (Brian W. Everstine)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten