maandag 19 april 2021

VS kunnen militaire installaties bouwen in Noorwegen

16 april - De VS hebben een overeenkomst over defensiesamenwerking met Noorwegen gesloten (Supplementary Defense Cooperation Agreement - SDCA), waardoor ze op drie Noorse vliegvelden en een marinebasis installaties kunnen bouwen. De luchtmachtbases zijn bij Rygge ten zuiden van Oslo, Sola aan de zuidwestkust en het noordelijke Evenes. De marinebasis is Ramsund, eveneens in het verre noorden tussen Narvik en Harstad. Daar kunnen brandstofinstallaties worden aangelegd. Er is ook sprake van een hangar voor P-8 Poseidon vliegtuigen van de VS. De overeenkomst biedt de VS onbelemmerde toegang tot een aantal aangewezen installaties en terreinen. Het gaat niet om permanente VS-bases. Het Noorse parlement moet nog goedkeuring verlenen.
Volgend jaar zullen bij de NAVO-oefening Cold Response rond 40.000 soldaten naar Noorwegen komen, de grootste oefening binnen de poolcirkel in Noorwegen sinds de jaren tachtig. De oefening gaat over aanvoer van versterkingen om de kapaciteit van marine en luchtmacht in de regio Ofoten te vergroten. Dit is het gebied van de Noordelijke Brigade van Noorwegen, waar ook de oefenterreinen voor Amerikaanse, Britse en Nederlandse militairen liggen en de basis voor de nieuwe Noorse P-8 Poseidon maritieme patrouillevliegtuigen en twee F-35s, die voor het meest noordelijke Quick Reaction Alert (QRA) van de NAVO zorgen. Vanaf het militaire hoofdkwartier bij Bodø is er een hotline naar het hoofdkwartier van de Noordelijke Russische Vloot in Severomorsk. Op het schiereiland Kola (600 km verwijderd 
van Ofoten) zijn de Russische nukleaire onderzeeërs gestationeerd, een belangrijk noordelijk doelwit voor de 
NAVO.
De overeenkomst met de VS bepaalt ook dat geen marineschepen met kernwapens aan boord Noorse havens mogen aandoen. Hetzelfde geldt voor vliegtuigen die landen op Noorse vliegvelden.
Bronnen: The Barents Observer (Thomas Nilsen),Stars and Stripes (Chad Garland),

Geen opmerkingen:

Een reactie posten