maandag 26 april 2021

VS-marine voert vrije navigatie operatie uit tegen India

12 april - De US Navy heeft afgelopen week tot consternatie van New Delhi een vrije navigatie operatie (FONOP) uitgevoerd in de exclusieve ekonomische zone van India zonder daarvoor van te voren toestemming te vragen. De geleide-wapen-destroyer John Paul Jones voer door Indiase wateren ten westen van de Laccadiven archipel die enkele honderden km ten zuidwesten van India (Kerala) in de Arabische Zee ligt. Door de eilanden behoort deze zee volgens het VN-Zeerechtverdrag (UNCLOS) tot de Indiase zone.
Het ligt allemaal diplomatiek nogal gevoelig, eerder zijn dergelijke operaties in stilte wel uitgevoerd (al sinds 1985), maar deze keer hebben de VS er publiciteit aan gegeven, vermoedelijk om daarmee kracht bij te zetten aan hun aspiraties om overal op de wereldzeeën regionale claims te negeren. Kort ervoor op 3 april, werd een vergelijkbare FONOP uitgevoerd in de zone van Sri Lanka.
Bron: South China Morning Post (Kunal Purohit)
ZIE OOK: Manoj Joshi, UNCLOS, an American ship and India's maritime boundary, The Wire (India), 19 april 2021

China plaatst langeafstandsraket in de Himalaya

20 april - Het is voor het eerst dat China een raketsysteem voor de lange afstand geplaatst heeft aan de grens met India in de Himalaya. Een artilleriebrigade van het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) op 5200 meter hoogte heeft geoefend met een raketsysteem voor precisieschoten over lange afstand. Een expert denkt dat het gaat om het geavanceerde type PHL-16 of de PCL-191. De laatste werd getoond op een militaire parade en kan geladen met twee raketten 500 km ver schieten (met 8 raketten 350 km). Een vergelijkbaar uitgeruste brigade werd in december ingezet door het Eastern Theater Command bij de Straat van Taiwan.
Bron: South China Morning Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten