donderdag 1 april 2021

NAVO-landen onderscheppen groepen Russische vliegtuigen

30 maart - Vliegtuigen van een aantal NAVO-landen hebben gisteren binnen enkele uren verschillende groepen Russische vliegtuigen onderschept in de buurt van het NAVO-luchtruim boven het noorden van de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Zwarte Zee en de Baltische Zee. In totaal werd tien keer opgestegen om de bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen te schaduwen. De Russische vliegtuigen vlogen op geen enkel moment in het luchtruim van de NAVO-landen [en werden op het eerste deel van hun vlucht boven de Barentszee begeleid door MiG-31 Foxhound jachtvliegtuigen].
Noorse F-16s onderschepten twee Russische Tu-95 Bear strategische bommenwerpers voor de kust van Noorwegen. Ze vlogen verder naar het zuiden,waar ze werden opgevangen door Britse Eurofighters en Belgische F-16s. (De Belgen zijn momenteel ook verantwoordelijk voor de bewaking van het Nederlandse luchtruim). Later onderschepten Noorse F-16s twee Tu-160 Blackjack bommenwerpers boven internationale wateren.
Turkse, Roemeense en Bulgaarse gevechtsvliegtuigen stegen op, nadat drie Russische vliegtuigen boven de Zwarte Zee op de radar waren verschenen. Een Italiaans gevechtsvliegtuig onderschepte verder een Il 38 maritiem patrouillevliegtuig boven de Baltische Zee dat met eskorte [van Su-27 Flanker] jachtvliegtuigen op weg was naar de basis Kaliningrad.
De twee Combined Air Operations Centres (CAOC) in Uedem (Duitsland) en Torrejón (Spanje) koördineerden de NAVO-reactie.
* De Russen boven de Baltische en Zwarte Zee waren in de buurt van hun eigen vliegbases. De NAVO suggerert dat het om een gekombineerde  operatie over het hele Europese front ging. Lijkt me een beetje overdreven. Twee keer twee bommenwerpers patrouillerend boven de Atlantische Oceaan kan wel worden gezien als een antwoord op de recente Europese operaties van de Bomber Task Force US Air Force.
Bron: UPI (Christen McCurdy)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten