donderdag 31 oktober 2019

Drone-operatie Nomad Shadow van de VS tegen Koerdisch verzet

17 oktober - Truthout vraagt zich af of drones van de geheime operatie Nomad Shadow ook ingezet worden bij de Turkse aanvallen op Koerdische milities in Syrië. Nomad Shadow begon in 2007 met MQ-1 Predator drones die waren gestationeerd in Irak. De bedoeling van de operatie was Turkije te helpen bij de voorbereiding van een invasie in Irak tegen de gewapende Koerdische verzetsbeweging PKK.
Deze invasie in 2007 en 2008 had geen succes en daarna vroegen de Turken de VS om de drones te  blijven gebruiken boven het grensgebied met Irak om een beeld op te bouwen van de in- en exfiltratie van de PKK.
Daarna zijn er slechts spaarzame vermeldingen waaruit blijkt dat Nomad Shadow is doorgegaan. In 2011 werden de Predators van de operatie gestationeerd op de Turkse vliegbasis Incirlik. In juli 2014 was Nomad Shadow gaande, terwijl de VS begonnen samen te werken met Koerdisch-Syrische milities tegen ISIS. In 2016 werd in een artikel in War on the Rocks vermeld dat Predators Turkije hielpen bij het identificeren van PKK-doelen in Irak. In februari 2018 verschijnt de operatie op de lijst van actieve operaties van het Pentagon. In hetzelfde jaar  werd vermeld dat de 214e Attack Group van de Nationale Garde van Arizona vloog met MQ-9 Reaper drones in het kader van Nomad Shadow. En ook in september 2019 vinden we zo'n vermelding, maar dan van de 107e Attack Group die drone-operaties uitvoert voor Operatie Inherent Resolve (tegen ISIS) en Operatie Nomad Shadow (bewegingen van Koerdische rebellen).
Truthout acht het mogelijk dat, gezien de aarzeling van de VS om een komplete breuk met Turkije te voltrekken, de operatie gebruikt kan worden als hulp bij de Turkse invasie in Syrië, maar ook om die invasie door de VS te monitoren.
Bron: Truthout (Nick Mottern)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten