maandag 14 oktober 2019

VS-troepen trekken nu terug uit heel Noord-Syrië

13 oktober - De terugtrekking van VS-troepen uit het noorden van Syrië in verband met het offensief van het Turkse leger daar is versneld. 1000 VS-militairen zullen het gebied nu zo snel mogelijk verlaten. Alleen 300 Amerikanen die in het zuiden op de basis al Tanf een doorgaande weg tussen Irak en Syrië blokkeren blijven op hun post.
De achtergrond van deze beslissing is dat Turkse troepen en milities nu de M4 autoweg bereikt hebben die op rond 30 km parallel aan de grens loopt en daar kontroleposten inrichten. Daardoor kunnen detachementen van het VS-leger zich niet meer vrij bewegen en raken geïsoleerd. Dat speelde vandaag bijvoorbeeld bij de Amerikaanse basis in de stad Ain Issa die de VS-troepen moesten verlaten bij de nadering van onder Turkse kontrole staande strijdgroepen. De aanvoerlijnen naar het westen werden verbroken.
De Syrische Koerden hebben inmiddels een deal gesloten met het regeringsleger van Damascus. Er zijn berichten dat Syrische troepen Kobani en Manbij bereikt hebben.
Bronnen: NBC (Courtney Kube, Yuliya Talmazan, Mo Abbas), The Washington Post
ZIE OOK: Shawn Snow, US troops believe Turkey deliberately fired artillery at an American outpost in Syria. Military Times,13 oktober 2019
Shawn Snow, US-backed Syrian forces claim Turkey bombed a commando camp housing coalition-trained conterterrorisme forces. Military Times, 11 oktober 2019.
Dit laatste verhaal gaat over een Turkse aanval op het trainingskamp van de Yekineyen Anti-terror (YAT) een commandogroep van de Koerdisch geleide militie YPG die is gespecialiseerd op operaties tegen slapercellen van IS , nauw samenwerkt met special forces van de VS en is uitgerust met Amerikaanse wapens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten