maandag 7 oktober 2019

Frankrijk zoekt internationale steun voor special forces in de Sahel

3 oktober - Frankrijk is begonnen de Europese bondgenoten te vragen special forces naar Mali en andere Sahellanden (Burkina Faso, Mauritanië, Tsjaad en Niger) te sturen om de lokale legers op te bouwen. Dit zou personeel van de Franse regionale operatie Barkhane vrijmaken om opstandelingen te achtervolgen en aanvallen te voorkomen.
De Franse minister van defensie Florence Parly probeerde al in juni de Europeanen warm te maken door te spreken over een over een "dubbel zwaard van Damocles" dat hen boven het hoofd hangt: terrorisme en ontvoeringen plus illegale migranten.
Frankrijk hoopt nu een nieuwe Combined Joint Special Operations Task Force voor de Sahel te formeren, vergelijkbaar met de missie van de Operational Mentoring and Liaison Tems (OMLT - 'omeletten') in Afghanistan. Ze zouden onder Franse commando staan, maar met caveats (nationale operationele beperkingen).
Bij Barkhane zit al personeel van Estland (force protection) en Britse Chinook helikopters. In juli maakte Engeland bekend dat het in 2020 250 Britse militairen naar Mali gaan voor lange-afstandsverkenning, maar die horen bij de VN-vredesmacht MINUSMA.
Bron: The Defense Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten