vrijdag 18 oktober 2019

Het terugtrekken van VS-troepen uit Syrië (UPDATE)

16 oktober - Voor het Turkse offensief in Noord-Syrië beschikten de VS-troepen (meest special forces) over rond een dozijn bases in het noordoosten van het land. Er waren twee hoofdkwartieren. In Kobani was een grote vliegbasis.
Het westelijk hoofdkwartier (Advanced Operational Base - AOB West) kontroleerde rond 500 troepen in een half dozijn buitenposten zoals Manbij en Ragqa.
Het oostelijk hoofdkwartier (AOB East) met eveneens 500 militairen is dichter bij de grens met Irak langs het dal van de Eufraat met kleine buitenposten rond Deir Al-Zour en bij de Iraaks-Syrische grens in steden als Bukamal en Hajin. Er is hier regelmatig uitwisseling met personeel uit Irak.
Bij de exit worden de troepen eerst gekoncentreerd door het opgeven van de buitenposten. In het westen zullen de troepen waarschijnlijk worden afgevoerd via het vliegveld bij Kobani (geschikt voor C-17 transportvliegtuigen), In het oosten gaat de aftocht vrijwel zeker via de weg met konvooien naar Irak en in sommige gevallen per helikopter.
Het garnizoen in al-Tanf bij de Jordaanse grens wordt gehandhaafd (sterkte 150), een barrière op een doorgaande weg van Irak naar Syrië. Aan de Jordaanse kant zit een snelle interventiemacht van de VS met artillerie. Er ligt ook een vluchtelingenkamp. 
Bron: The New York Times (Thomas Gibbons-Neff, Eric Schmitt)
UPDATE: 20 oktober - Minister van defensie Esper heeft nu verklaard dat vrijwel alle VS-troepen die uit Syrië vertrekken in Irak worden gestationeerd. De rond 1000 militairen zullen dan vanuit het westen van dat land de operaties tegen IS voortzetten.
Bron: Spiegel Online

Geen opmerkingen:

Een reactie posten