maandag 21 oktober 2019

VS bekijken opties om kernwapens te verwijderen uit Turkije

14 oktober - De VS-regering onderzoekt de mogelijkheden om de rond 50 B61 vrije val nukleaire bommen op de Turkse vliegbasis Incirlik te verplaatsen. In het licht van de verslechterende betrekkingen met Turkije rond de krisis in Noord-Syrië werken het ministerie van buitenlandse zaken en het ministerie voor energie aan opties, zo meldde de New York Times als eerste. De situatie rond deze kernwapens is een voortdurende bron van zorgen sinds de mislukte couppoging in Turkije van 2016.
Turkije is het enige van vijf NAVO-landen met kernwapens op hun grondgebied dat geen deel uitmaakt van de NAVO-overeenkomst over nukleaire participatie, die de andere landen toegang tot deze wapens biedt tijdens een krisis. Anders dan bij die andere NAVO-leden zijn er geen Turkse vliegtuigen aangewezen om de kernwapens af te werpen.
Hoe de kernwapens in Turkije verplaatst kunnen worden is nog onduidelijk, hiervoor is in elk geval medewerking van het Pentagon nodig. Het meest voor de hand ligt een zogenaamde Prime Nuclear Airlift Force (PNAF) operatie, waarbij een C-17 Globemaster III transportvliegtuig van de VS-luchtmacht ze ophaalt (vanwege veiligheidsredenen niet allemaal tegelijk). Hiervoor zijn speciale toestellen en personeel (62nd Airlift Wing) beschikbaar. Inzet van C-130 Hercules en C-5 Galaxy.vliegtuigen is ook mogelijk.
Een tijdelijke opslag is een naburige nukleaire basis zoals Aviano in Italië is een optie. Medewerking van Turkije (vrijmaken van het luchtruim) is vereist.
Andere, minder voor de hand liggende mogelijkheden zijn wegtransport met speciale beschermde trucks en vervoer naar een haven voor zeetransport.
Verwijdering van deze wapens zou het einde kunnen betekenen van het bondgenootschap tussen Turkije en de VS, aldus de Times. Het zou ook kunnen leiden tot een krisis binnen de NAVO.
Bron: The War Zone (Joseph Trevithick)
ZIE OOK: Ankit Panda, Why are U.S. Nuclear Bombs Still in Turkey. The New Republic, 15 oktober, 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten