vrijdag 14 december 2018

Gaan de VS de Aegis-patrouilles rond Japan beëindigen?

12 december - In juni kondigde Chief of Naval Operations admiraal John Richardson (de hoogste marine-officier van de VS) aan, dat de VS-marine de uitsluitende inzet van een aantal oorlogsschepen voor raketverdediging tegen ballistische raketten in Europa en rond Japan zou gaan beëindigen. Dit betreft de zogenaamde Aegis-patrouilles, genoemd naar het wapensysteem dat deze schepen aan boord hebben. Dit zou de schepen vrijmaken voor andersoortige operaties (controle over zeegebieden). De raketverdediging zou net zo goed kunnen gebeuren met op land gestationeerde systemen, zoals Patriot, THAAD en Aegis Ashore.
De Asia Times vraagt zich af wat er sindsdien is gebeurd. Radiostilte heerst. Is Richardson teruggefloten door het Pentagon?
Inmiddels is Japan van plan Aegis Ashore op land te stationeren. Voor de raketverdediging op zee zouden twee extra voorwaarts gestationeerde Aegis-destroyers nodig zijn (2 miljard dollar per stuk). Het verschil is dat Aegis Ashore meer reactietijd biedt tegen inkomende raketten, maar wel in het Japanse luchtruim. De destroyers zijn flexibeler en minder gemakkelijk uit te schakelen dan een vast systeem op land.
Vooralsnog is onduidelijk of en wanneer de VS de taak afstoten en in hoeverre Japan deze gaat overnemen. Asia Times merkt op dat de ontwikkeling in het Japanse geval in elk geval past in het beleid van de regering Trump om militaire lasten te verschuiven naar de bondgenoten.
Bron: Asia Times (Peter J. Brown)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten