4 december - Bürgerrechte & Polizei (CILIP) geeft een overzicht van de samenwerkingsvormen van de Europese geheime diensten:
* Club van Bern en CTG
Opgericht in 1969 als jaarlijkse bijeenkomst van de hoofden van de West-Europese binnenlandse veiligheidsdiensten. In 2001 richtte de club een Counter Terrorism Group (CTG) op, waarin informatie wordt uitgewisseld over incidenten en maatregelen. Sinds 2016 is er een operationeel platform in Den Haag. Ze hebben een database en en een real time informatiesysteem.
* Groep van Parijs
Sinds 2016 zijn de coördinatoren van de geheime diensten van Europese landen (momenteel 15) georganiseerd in deze groep die zich bezighoudt met reacties op terreuraanvallen op Europese bodem en diverse andere veiligheidsvraagstukken met een inlichtingenaspekt.
* SIGINT Seniors Europe (SSEUR)
De groep wordt geleid door de Amerikaanse NSA en verenigt leiders van interceptiediensten (Signals Intelligence - SIGINT). Opgericht in 1982 om informatie over het leger van de Sovjet-Unie uit te wisselen. Na 9/11 accent op terreurbestrijding. Naast Europese landen zijn de Angelsaksische partners van de 'Five Eyes' lid. Ze komen jaarlijks bijeen. Er is ook een SIGINT Seniors Pacific.
* INTCEN (vroeger SITCEN)
Het civiele Inlichtingen Analyse Centrum in Brussel van de buitenlandse dienst van de EU (EEAS). Evalueert rapportage van de geheime diensten van EU-landen. Units: Analyse, Open Bronnen, Situatie Centrum, Consulair Crisismanagement.
* EUMS INT
Inlichtingenafdeling van de Europese Militaire Staf. Verwerkt inlichtingen van de lidstaten en uit de gebieden waar de EU militair-operationeel aanwezig is.
INTCEN en EUMS INT vormen samen de Single Intelligence Analysis Capacity (SIAC) van de EU. Ze zijn de belangrijkste afnemer van de data van het EU Satellite Centre SatCen in Torrejón (Spanje).
* Group 13+
Groep ministers van binnenlandse zaken van EU-landen die zich bezighouden met het thema 'buitenlandse strijders'. Ze komen op uitnodiging van België bijeen in combinatie met reguliere ministersvergaderingen van de EU.
* PWGT
De Police Working Group on Terrorism (PWGT) is in 1979 opgericht door de Duitse BKA, Special Branch van de Londense politie, de toenmalige Bijzondere Zaken Centrale van de Nederlandse CRI en de Belgische Rijkswacht. Doel is uitwisseling van informatie over terroristische aanvallen. Later uitgebreid met andere Europese landen. Er wordt ook informatie uitgewisseld over extremisme en (georganiseerde) misdaad.
* ECTC
Sinds januari 2016 is er een European Counter-Terrorism Centre (ECTC) bij Europol in Den Haag, dat zich ook bezighoudt met extremisme en radikalisering. Dit centrum coördineert Europese politiediensten.
Bron: Bürgerrechte & Polizei (Matthias Monroy)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten