maandag 24 december 2018

Turkije stuurt versterkingen naar de Syrische grens

23 december - Turkse media berichten vandaag dat het leger versterkingen naar de Syrische grens heeft gestuurd. Een konvooi van rond honderd voertuigen waaronder tanks, houwitsers, machinegeweren en bussen met commando's waren op weg naar het grensgebied van Kilis in de zuidelijke provincie Hatay.
Volgens een nieuwsbericht van het partikuliere Demiroren News Agency zal een deel van de troepen langs de grens worden gestationeerd en was een ander deel Syrië binnengegaan via Elbeyli.
Het Syrian Observatory for Human Rights in Engeland berichtte dat rond 35 tanks en ander zwaar materieel op opleggers geladen gisteren de grens bij Jarablus waren gepasseerd op weg naar het gebied tussen Jarablus en Manbij niet ver van de frontlijn met de Koerdisch/Arabische strijders.
De militaire activiteiten vinden plaats nadat de Amerikaanse president Trump het vertrek van het VS-leger (2000 militairen) uit Syrië ordonneerde en president Erdogan had aangekondigd de aanval op de Koerdische YPG in het noorden van Syrië voor het moment uit te stellen.
In de week van 10 december was al een konvooi van de Turkse 20ste pantserbrigade naar de Syrische grens gestuurd. Op social media waren beelden van zwaar materieel op opleggers te zien op weg naar de grens bij Sanliurfa.
Een anonieme VS-regeringsbron bij Reuters meldde dat de VS ook de eigen luchtoorlog in Syrië zullen beëindigen maar liet de mogelijkheid open dat bondgenoten die door wilden vechten in Syrië (Frankrijk werd genoemd) wel luchtsteun zouden krijgen. Tot alle VS-troepen zijn teruggetrokken (een periode van drie maanden is genoemd) blijft de USAF in elk geval force protection bieden.
Een verdere optie die in de media cirkuleert is dat Amerikaanse special forces in de toekomst vanuit Irak nog wel operaties in Syrië zouden uitvoeren, bijvoorbeeld om bondgenoten te ondersteunen.
Bronnen: Al Jazeera, Reuters (Phil Stewart, Idrees Ali)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten