zaterdag 22 december 2018

VS-marine gaat P-8 patrouillevliegtuigen vliegen vanuit Alaska

14 december - De Amerikaanse marine gaat mogelijk P-8 Poseidon patrouillevliegtuigen voor onderzeebootbestrijding stationeren op een klein eiland voor de kust van Alaska. Het vliegveldje op het eiland Adak in de Aleoeten-archipel is momenteel het meest westelijke vliegveld voor de  burgerluchtvaart in de VS.
De marine verliet Naval Air Facility Adak in 1979 1997, maar de toenemende Russische en Chinese activiteiten in het poolgebied maken de terugkeer voor de hand liggend. Het heropenen van de hele basis zou 1,3 miljard dollar kosten, maar waarschijnlijk zal maar een deel in gebruik worden genomen.
De laatste jaren hebben de VS al miljoenen dollars geïnvesteerd in Naval Air Station Keflavik op IJsland om daar P8s te stationeren. Samen met Engeland bewaken de bases zogenaamde GIUK Gap, het water dat Russische onderzeeërs moeten passeren vanuit hun noordelijke havens om actief te worden in de Atlantische Oceaan.
De VS-luchtmacht heeft onlangs een aantal F-22s verplaatst vanuit Florida naar Joint Base Elmendorf-Richardson in Alaska.
Bron: Breaking Defense (Paul McLeary)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten