dinsdag 18 oktober 2016

Forward air controllers VS bij de slag om Mosoel

17 oktober - De Amerikaanse bevelhebber van de coalitie in Irak en Syrië, luitenant-generaal Townsend heeft de aanwezigheid bevestigd van VS-adviseurs als forward air controllers, die luchtaanvallen van de coalitie bij de slag om Mosoel regelen. De officiële naam van deze militairen aan de frontlinie is Joint Terminal Air Controllers (JTAC). Het is voor het eerst dat hun rol wordt bevestigd. Tot nu toe was er alleen sprake van coördinatiecellen, zoals bijvoorbeeld in Erbil, die gebruik maakten van de informatie van lokale troepen om het vuur te regelen.
Een artikel in de Guardian neemt aan dat ook Britse special forces optreden als JTACS. Frankrijk is met 150 militairen en vier 155 mm Caesar houwitsers aanwezig ten noordoosten van Mosoel als onderdeel van de task force Wagram.
Amerikaanse artillerie (HIMARS) is beschikbaar in Makhmour in het zuidoosten en op vliegveld Qayyara in het zuiden. De houwitsers kunnen via de lucht worden verplaatst om bepaalde operaties mogelijk te maken.
Met luchtaanvallen waren gisteren volgens opgave van de VS zes tunnelingangen, een anti-artilleriesysteem, vier aggregaten die verbindingstorens van stroom voorzagen en vier mortierstellingen verwoest.
Bronnen: The Guardian (Spencer Ackerman), The Washington Post (Thomas Gibbons-Neff)
UPDATE 1: 18 okotober - In totaal begeleiden meer dan 100 Amerikaanse militairen het offensief van het Iraakse leger en de Koerdische peshmerga tegen Mosoel. Ze moeten achter de voorste dekkingslinie (line of concealment) blijven. De Amerikaanse Apache gevechtshelikopters zijn nog niet ingezet.
Bron: The Hill (Kristina Wong)
UPDATE 2: 19 oktober - De VS-commandanten hebben voor het eerst de mogelijkheid gekregen om de Amerikaanse adviseurs op bataljonsniveau bij het Iraakse leger te plaatsen. Tot nu toe zaten ze alleen op brigadeniveau en hoger.
De Apaches worden nu ook ingezet en wel bij nachtoperaties in de dorpen voor Mosoel.  Volgens informatie van commandant Combined Joint Forces Land Component Command-Operation Inherent Resolve vliegen ze in paren op lage hoogte. Ze zijn bewapend met een 30 mm-kanon en 2,75 inch raketten en kunnen Hellfire geledie wapens meevoeren voor close air support.
Bronnen: The Washington Post (Missy Ryan), The Hill (Kristina Wong)
AANVULLING: 12 oktober - De Franse regering heeft vandaag de aanval bevestigd, waarbij op 2 oktober twee Franse paracommando's (special forces) zwaargewond werden tijdens de onderschepping van een drone van ISIS, die met explosieven was gevuld. De twee maakten deel uit van de Franse Task force Hydra, die sinds twee jaar in het Koerdisch-Iraakse Erbil is gestationeerd en wordt ingezet samen met de peshmerga. Van hen werden er twee gedood.
Bron: Le Monde (Nathalie Guibert)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten