dinsdag 18 oktober 2016

Rusland stuurt schepen met kruisraketten naar de Middellandse Zee

10 oktober - Rusland heeft drie oorlogsschepen, waaronder twee die bewapend zijn met kruisraketten die doelen op land kunnen aanvallen, naar de Middellandse Zee gestuurd. Op 4 oktober hebben de korvetten Serpukhov en Zelyony Dol de thuishaven Sebastopol verlaten op weg daarheen. Een dag later meldde persbureau TASS dat het geleide-wapen-korvet Mirazh eveneens van Sebastopol op weg was naar de Middellandse Zee. Ze sluiten zich aan bij de Russische task force die daar sinds september 2015 voor de Syrische kust aanwezig is. De twee eerste nieuwe  korvetten waren vanaf half augustus ook al een maand in de Middellandse Zee en voerden daar op 19 augustus een aanval met Kalibr NK kruisraketten (bereik meer dan 1500 km) uit tegen doelen in Syrië. De Mirazh heeft deze niet, maar is normaal gesproken bewapend met P-120 Malakhit anti-scheeps geleide wapens.
Het Russische eskader omvat tevens het fregat Admiral Grigorovich, het fregat Pylivy en de mijnenveger Ivan Golubets, verder een aantal sleepboten en reparatieschepen.
Reuters heeft een analyse gemaakt van  openbare bronnen, waaruit blijkt dat militair transport via zee en lucht van Rusland naar Syrië tijdens de periode van twee weken die vooraf ging aan de mislukte wapenstilstand verdubbeld is. Dat heeft onder meer te maken met de komst van het luchtverdedigingssysteem S-300. Volgens Justin Brook van het gerenommeerde Britse instituut RUSI "geeft [de S-300] Rusland de kapaciteit om een no-fly-zone boven Syrië uit te roepen."
Bronnen: Jane's Defence Weekly (Tim Ripley), Reuters (Jack Stubbs, Maria Tsvetkova)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten