maandag 17 oktober 2016

Duitsland krijgt militaire transportbasis in Niger

7 oktober - Duitsland heeft aangekondigd in Niamey, de hoofdstad van Niger, een militaire transportbasis te gaan inrichten voor de logistieke ondersteuning van de operatie in Mali. Vanaf afgelopen april zijn er al 40 Duitse soldaten in Niamey gestationeerd. In het noorden van Mali zijn nu delen van de trainingsmissie van de Bundeswehr aktief in Timboektoe en Gao. In Gao is verder het personeel van een Duitse verkenningscompagnie gestationeerd in het kader van de VN-missie MINUSMA (nu 560 soldaten). Ze werken met de verkenningsdrone Luna en vanaf november met de Heron.
Het logistieke probleem is dat het vliegveld van Gao slechts beperkt geschikt is voor transporten met het militaire transportvliegtuig A400M, omdat er tijdens het lossen dan geen plaats meer is voor andere vliegbewegingen. Daarom zal het materieel nu per A400M naar Niamey worden gevlogen en vandaar met de kleinere Transall naar Gao. De hoofdstad van Mali, Bamako, ligt verder van Gao (1000 km), dan Niamey (400km).
Tegelijkertijd is bekend gemaakt dat het Nederlandse helikopterdetachement in Mali (60 personeel plus vier Apaches en drie Chinook transporthelikopters) begin 2017 wordt teruggetrokken wegens materieelslijtage en personeelsgebrek). In juli waren al 80 Nederlandse militairen van de drone-eenheid teruggegaan. Een en ander levert een probleem op voor de luchtsteun (Apaches), maar volgens de Nederlandse regering is hierin voorzien, alleen wordt dit nog niet bekend gemaakt, omdat het in het parlement van het betreffende land (Duitsland?) nog moet worden aangekondigd. De Nederlandse bijdrage beperkt zich dan tot 290 militairen, meest bezig met analyseren en verzamelen van inlichtingen.
Bronnen: German-Foreign-Policy (Duits), De Volkskrant (Natalie Righton), Reuters (Toby Sterling, Andrea Shalal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten