zaterdag 8 oktober 2016

Drie VS-oorlogsschepen voor de kust van Jemen na aanval op schip Emiraten

4 oktober - Na een aanval van de Houthi's op een bevoorradingsschip van de Emiraten zijn drie schepen van de Amerikaanse marine naar de zeestraat Bab el-Mandeb gedirigeerd, een strategische verbinding in de Rode Zee tussen het Suezkanaal en de Indische Oceaan. Het zijn de geleide-wapen-destroyers Nitze (DDG-94) en Mason (DDG-87) en de drijvende uitvalsbasis van de marine Ponce (AFSB(I)-15). De destroyers horen bij het flottielje van het vliegdekschip Eisenhower.
De manoeuvre was een reactie op de nachtelijke aanval met een geleid projektiel op de Swift, een katamaran die oorspronkelijk werd gebruikt door Miltary Sealift Command (MSC) van de VS, maar nu is geleased aan de Verenigde Emiraten en kennelijk ingezet bij de oorlog van de Saoedische coalitie in Jemen.
Volgens berichtgeving zou door de Houthi's  gebruik zijn gemaakt van een Chinese C-802 anti-scheepsraket of een antitankwapen.
Bron: USNI (Sam LaGrone)
UPDATE: 13 oktober - De Nitze heeft uit zelfverdediging drie Tomahawks op de Jemenitische kust afgevuurd waardoor een drietal walradars werden getroffen. De Mason en de Ponce zeiden eerder vanaf de kust onder vuur te zijn genomen, waarschijnlijk met twee anti-scheepskruisraketten C-802.
Bon: CRS Insight (Jeremy M. Sharp)
UPDATE 2: 21 oktober - De drie getroffen radarposten van de Jemenitische kustwacht bevinden zich in de regio Ras Isa, de regio al-Khawkha in de provincie Hodeidah en in Bab el-Mandeb in de kuststrook van de provincie Taiz.
Op 13 oktober heeft Iran het fregat Alvand en het logistieke schip Bushehr naar Bab el-Mandeb gestuurd met de opdracht handelsschepen te beschermen tegen piraterij - op zichzelf geen ongebruikelijke missie voor de Iraanse marine.
* Over een nieuwe aanval op de Mason bestaat enige onzekerheid, wellicht een vals alarm van de radar. Er wordt een onderzoek ingesteld. Daardoor rijzen er ook twijfel over de eerdere aanvallen op Amerikaanse schepen. In tegenstelling tot de aanval op het schip van de Emirati zijn deze niet opgeëist.
Bron: Al-Monitor (Ahmed Alwly)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten