vrijdag 11 juli 2014

VS, Rusland, Iran leveren met spoed wapens aan Irak

2 juli - De VS gaan 4000 extra Hellfire lucht-grond-raketten voor luchtsteun leveren aan Irak. Van de vorige order van 500 zijn er inmiddels 400 geleverd. Ze zijn bestemd voor de strijd van de Iraakse regering tegen ISIS en soennitische milities. Er waren berichten dat de Hellfires eind van de maand op waren geraakt. De 100 van de oude order kunnen half juli worden geleverd, Lockheed in Bethseda, Maryland werkt eraan in 2-ploegendienst om de kapaciteit van de fabriek volledig te benutten.
Eind vorige week kwam de eerste bestelling Sukhoi SU-25, eveneens bestemd voor luchtsteun, uit Rusland aan in Irak. Ze werden aangeleverd in onderdelen met een An-124 transportvliegtuig. Volgens de Iraanse Press TV zullen de Sukhois op een basis in het zuiden van het land worden gestationeerd. Het is nog onduidelijk wie ze gaat vliegen. Ook zouden MI-35 en MI-28 gevechtshelikopters worden geleverd.
Een tweede partij Russische Sukhoi is gisteren aangekomen. Volgens een expert van het Londense IISS zouden deze echter afkomstig zijn van de Iraanse revolutionaire garde (IRGC). De expert maakt dit op uit de serienummers, het soort camouflagetekening en het feit dat de vliegtuigen niet gedemonteerd waren. Bovendien leken ze in veel betere konditie dan die uit Rusland, die afkomstig waren uit magazijnen.
Volgens Amerikaanse militaire bron had Iran afgelopen december een squadron van deze vliegtuigen naar het strategische eiland Abu Musa in de Golf verplaatst en zouden deze onlangs weer naar het vasteland gegaan zijn.
Bronnen: Bloomberg (Tony Capaccio), Russia Today, Defense News (Awad Mustafa)
UPDATE: 9 juli - Het personeel van Bell Helicopter, Beechcraft and General Dynamics Land System dat bezig was met onderhoud en reparatie van de Bell ARH-407 gevechtshelikopters, Beechcraft T-6 militaire trainingsvliegtuigen en M-1 tanks van het Iraakse leger zijn in juni allemaal teruggetrokken vanaf het internationale vliegveld van Bagdad. In hun plaats is nu Russisch personeel aangekomen voor de SU-25s.
Bron: Yahoo News (James Kitfield)
UPDATE 2: 25 juli - Rusland is begonnen met het leveren van Mi-35 gevechtshelikopters en Su-25 jachtbommenwerpers. Er zijn nog weinig tekenen van de inzet van de tot nu toe geleverde Su-25, vermoedelijk door gebrek aan ervaren personeel. De waarnemingen tot nu toe laten alleen inzet zien van niet-geleide ('domme') bommen en het 30 mm kanon.
Bron: McClatchy Washington Bureau (Mitchell Prothero)
UPDATE 3: 29 juli - Het Pentagon heeft de leverantie van 5000 AGM-114K/N/R (Hellfire) geleide wapens aan Irak goedgekeurd, de grootste order tot nu toe. De eerste partij van 300 Hellfire was in juni verbruikt tegen ISIS. Eind juli zouden er nog 800 worden geleverd. Ze worden afgeschoten vanuit een aantal vliegtuigtypes waaronder AC-208 Cessna Caravan.
Bron: The Washington Post (Dan Lamothe)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten