maandag 28 juli 2014

Frankrijk reorganiseert zijn interventiemacht rond de Sahara

18 juli - Frankrijk gaat met behulp van vijf Afrikaanse regeringen (Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauritanië en Niger) zijn inlichtingen- en militaire operaties in en rond de Sahara (de Sahel) opnieuw op poten zetten. De nieuwe operatie heet Barkhane (genoemd naar een sikkelvormig zandduin) en gaat 3000 Franse militairen omvatten. Ze komt in de plaats van operatie Serval in Mali en operatie Epervier in Tsjaad (sinds 1986).
De 3000 Fransen worden ondersteund door 20 helikopters, 200 trucks, 200 pantserwagens, zes gevechtsvliegtuigen, tien transportvliegtuigen en drie drones (waaronder twee Reapers).
De inlichtingenoperaties en de drones worden gestationeerd in Niamey (Niger), het hoofdkwartier en de jachtvliegtuigen in N'Djamena (Tsjaad) en de special forces in Ouagadougou (Burkina Faso).
Frankrijk heeft nu nog 1700 militairen in Mali. Aanvankelijk was het de bedoeling om Serval in mei te beëindigen en de troepen te verplaatsen binnen de Sahel. Gevechten tussen Toeareg-rebellen en het Malinese leger gooiden roet in het eten. Er is nu besloten om in elk geval 1000 Franse militairen in Noord-Mali te laten (vooral in Gao), er zijn vrijwel geen Malinese troepen meer daar.
Bronnen: Defense News (Pierre Tran), Le Point (Jean Guisnel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten