21 juli - Als het passagiersvliegtuig MH17 in de Oekraïne is neergehaald door een geleid wapen van het type SA-11 'Buk', dan is het mogelijk dat het wapensysteem is gebruikt in een configuratie die het Maleisische vliegtuig niet als civiel kon herkennen, zo melden diverse experts.
Dat het vliegtuig is neergeschoten door een SA-11 van Russische makelij is - in elk geval hier in het Westen - tot nu toe de favoriete hypothese. Dit wapensysteem wordt standaard opgesteld in de vorm van een aantal mobiele afvuurinstallaties in combinatie met een centrale radar en een commandopost. Het is enigszins te vergelijken met onze Patriotraket. De radar heeft - mits goed bediend - een beeld van het te beschermen luchtruim en is liefst geïntegreerd in een groter luchtverdedigingssysteem. Met behulp van het radarbeeld wijst het commandovoertuig doelen aan en deelt deze uit aan de afvuurinstallaties. Het systeem is oorspronkelijk ontworpen als luchtverdediging voor een oprukkende tankcolonne, maar kan net als de Patriot ook territoriaal worden opgesteld.
In geval van nood kan de Buk-afvuurinstallatie echter ook stand-alone worden ingezet. Het voertuig beschikt ook zelf over een radar, alleen is die veel beperkter en vrijwel zeker onvoldoende om de signalen die de transponder van een passagiersvliegtuig dat in de buurt vliegt op te vangen. De luchtdoelartillerist ziet dan alleen een stip op zijn radarscherm, zonder voldoende informatie te hebben waar hij op schiet.
De SA-11 is zowel in gebruik bij het Russische als het Oekraïense leger en er zijn ook aanwijzingen dat de Oost-Oekraïense rebellen er sinds eind juni over konden beschikken (hetzij veroverd op het Oekraïense leger hetzij afkomstig uit Rusland). Overigens vechten ook aan de kant van de Oekraïense regering milities mee.
Volgens de New York Times komt het soort beschadigingen op wrakstukken van de MH-17 overeen met die welke je zou verwachten als het vliegtuig geraakt werd door een supersonisch geleid wapen zoals de SA-11. Dit wapen is niet bedoeld om een vliegtuig zelf te raken, maar de explosieve landing ontploft vlak in de buurt van het vliegtuig, waarbij de fragmenten het doel fataal raken (proximity fuse). De effekten van zo'n wapen zijn te onderscheiden van bijvoorbeeld een ontploffende vliegtuigmotor.
Uit het artikel in de New York Times wordt niet duidelijk of de beschadigingen ook kunnen zijn veroorzaakt door een raket die door een vliegtuig wordt afgeschoten, zoals de R-60. Dit is een hypothese van de Russische kant. Her Russische ministerie van defensie zegt een Oekraïens gevechtsvliegtuig SU-25 te hebben waargenomen op 3 tot 5 km van de Maleisische Boeing.
Het is van groot belang dat alle beschikbare inlichtingen (civiele en militaire radarbeelden, satellietbeelden en andere satellietdata) van verschillende kanten beschikbaar komen voor een onafhankelijke onderzoekskommissie.
Bronnen: The New York Times (C.J. Chivers), Russia Today, Associated Press (Danica Kirka, John-Thor Dahlburg), Defense News (Paul McLeary), MIT Technology Review (Dave Majumdar)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten