10 juli - Het Bulletin of the Atomic Scientists relativeert enigszins het succes van het Israëlische raketverdedigingsysteem Iron Dome. Uit de verstrekte gegevens en het beeldmateriaal is het voor de experts onmogelijk om vast te stellen hoeveel van de door Iron Dome werkelijk op de korrel genomen zeer onnauwkeurige Palestijnse raketten worden geraakt. Bovendien is het belangrijk om vast te stellen dat de Palestijnen schieten met raketten, die na verschoten te zijn een onveranderlijke vaste baan volgen, en niet met geleide wapens. In geen geval kunnen dus uit het verloop van deze Gaza-oorlog (Operation Solid Rock of zo men wil de internationaal gebruikte naam Operation Protective Edge) konklusies worden getrokken over de effektiviteit van raketverdediging tegen geleide wapens.
Overigens is het public relations karakter van Iron Dome zo succesvol, dat ook een min of meer omgekeerde kritiek valt te horen: dat de Israëlische politiek en media zich achter het schild zo veilig voelen dat ze menen geen koncessies te hoeven doen.
Bron: Bulletin of the Atomic Scientists (John Mecklin)
UPDATE: Een bericht van de MIT Technology Review stelt eveneens vraagtekens bij het funktioneren van Iron Dome. Volgens Richard Lloyd, een wapenexpert die vroeger heeft gewerkt bij Raytheon (de producent van de Patriot), is het probleem dat de onderscheppingen door het systeem vrijwel zeker niet de explosieve ladingen van de uit Gaza inkomende raketten doen ontploffen. Terwijl dit toch de beoogde werking van Iron Dome is, dat vlak in de buurt van een raket een wolk metalen staafjes verspreidt die de lading moeten laten exploderen. Maar daartoe moeten de onderscheppers de raketten zoveel mogelijk frontaal tegemoet komen. En visuele analyse van de onderscheppingen van de laatste dagen laat zien dat deze juist van opzij of van achteren plaatsvinden, waardoor de kans op een explosie vrijwel nul wordt.
Bron: MIT Technology Review (David Talbot)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten