zondag 13 juli 2014

Saoedi-Arabië stuurt 30.000 soldaten naar de Iraakse grens

3 juli - Volgens de Saoedi-Arabische zender al-Arabiya heeft Saoedi-Arabië 30.000 militairen naar de 800 km lange grens met Irak gestuurd, nadat deze verlaten was door het Iraakse leger. De zender liet een video zien waarop zou zijn te zien hoe 2500 Irakezen het woestijngebied ten oosten van de heilige stad Kerbala ontruimden. Dit bericht is overigens door Irak ontkend. Aan de Saoedische kant is de grens versterkt met een systeem van hekken. Volgens diplomatieke bronnen zou het gemakkelijker zijn voor fundamentalistische strijders om Saoedi-Arabië te bereiken via de grens met Jordanië.
Bron: Reuters (Sami Aboudi)
UPDATE: 15 juli - De Nationale Garde en het ministerie van defensie van Saoedi-Arabië sturen elk 1000 manschappen naar de Iraakse grens, terwijl de grenspatrouilles worden geïntensiveerd en drie detachementen helikopters ingezet. Het eerder genoemde grotere aantal troepen is niet bevestigd.
De stad Arar is de uitvalsbasis voor deze operaties en ligt 60 km van de gelijknamige grenspost waar sinds twee jaar drie hekken en twee 7 meter hoge zandwallen met observatietorens, bewakingscamera's en sensoren de grens met Irak vormen. Momenteel is de grensovergang alleen open tijdens de hadj (afgelopen oktober, 65.000 Iraakse pelgrims). Op 7 juli zijn er drie Grad-raketten afgevuurd op een legeringsgebouw vanaf Iraaks gebied. Later werden drie verlaten voertuigen vanwaar de Grads waren afgevuurd en nog vijf raketten ontdekt.
Bronnen: Bloomberg (Glen Carey), Reuters (Angus McDowall)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten