dinsdag 15 juli 2014

Israëlische leger mag 40.000 reservisten mobiliseren

8 juli - Enkele uren nadat Israël is begonnen met een luchtoffensief tegen Gaza heeft de regering het leger toestemming gegeven om 40.000 reservisten op te roepen.
Gisteren was al bekend geworden dat het Israëlische leger 1500 reservisten van twee infanteriebrigades rond Gaza ging oproepen. Het ging ook om leden van de grenspolitie die eenheden aan de andere fronten moeten gaan vervangen.
Bron: Associated Press, Haaretz (Barak Ravid, Gili Cohen)
UPDATE: 10 juli - Volgens Bloomberg mobiliseert Israël 20.000 militairen voor een mogelijk grondoffensief tegen Gaza.
Bron: Bloomberg
UPDATE: 17 juli - Terwijl in Gaza een korte humanitaire pauze van vijf uur is ingelast voor de Israëlische kant mobiliseert Israël nog 8000 reservisten, bovenop de 48.000 tot nu toe. De Jerusalem Post ziet hierin een teken dat een grondoffensief in beeld komt.
Het blog Tikkun Olam meldde al op 13 juli een eerste beperkte grondoperatie. Marinecommando's van Shayetet 13 landden op een noordelijk strand in Gaza om een raketinstallatie voor de langere afstand uit te schakelen. Volgens een bron van het blog leverde de aktie grotere problemen op dan verwacht en werden de mariniers met vier gewonden gedwongen om zich terug te trekken. Tijdens een hevig vuurgevecht moesten F-16s en gevechtshelikopters te hulp schieten. Volgens de Israëlische legerleiding was de luchtsteun echter onderdeel van de geplande operatie. Shayetet 13 is de eenheid die in 2010 ook de aanval uitvoerde op het Gaza Flotilla.
Bronnen: Jerusalem Post (Herb Keinon), Tikkun Olam (Richard Silverstein)
UPDATE 2: 31 juli - Israël heeft  nog 16000 reservisten opgeroepen voor het offensief in Gaza, waarmee het totaal nu op 85.000 komt sinds 7 juli.
Bron: Middle East Eye

Geen opmerkingen:

Een reactie posten