vrijdag 18 februari 2022

Mali, c'est fini (UPDATE)

16 februari - Mali, c'est fini (dat was het dan in Mali). In de woorden van Le Monde: een einde zonder glorie voor een interventie die geestdriftig was begonnen en negen jaar later wordt beëindigd tegen de achtergrond van een crisis tussen Mali en Frankrijk. Die crisis werd manifest door de militaire coup van enkele maanden geleden, maar ook door de toenemende weerzin bij de bevolking tegen de dominantie van de vroegere koloniale heersers. Dat laatste speelt niet alleen in Mali, maar bijvoorbeeld ook in de naburige landen, zoals onlangs bleek door het verzet tegen een Frans militair bevoorradingskonvooi.
President Macron en zijn Europese bondgenoten hebben deze week het einde aangekondigd van de militaire operaties Barkhane en Takuba (special forces) in Mali. De rekening beloopt nu bijna 8 miljard euro. Een minister zegt tegen L'opinion: Mali zal een grotere impact op de publieke opinie hebben dan Oekraïne. Het komt er nu alleen nog maar op aan om een afgang zoals die van de VS in Afghanistan te voorkomen. Zo'n operatie is geen simpele affaire in logistiek opzicht, zeker onder dreiging van terroristische aanslagen. De generale staf verwacht er tussen zes en twaalf maanden voor nodig te hebben. Er zijn rond 2500 Franse militairen, vooral in de stad Gao na de sluiting van de andere noordelijke bases in Kidal, Tessalit en Timboektoe. Daarnaast zijn er nog bases in Gossi en Menaka. Het aantal voertuigen bedraagt 780, waaronder 260 zware pantservoertuigen.Alleen het meest gevoelige materieel zal via de lucht worden afgevoerd. Frankrijk moet daartoe een beroep doen op de transportcapaciteit van de bondgenoten. De rest gaat via de weg, hetgeen vanaf mei problematisch kan worden vanwege het regenseizoen. Het materieel gaat waarschijnlijk over zee terug naar Frankrijk, omdat buurlanden zoals Niger tot nu toe weinig animo hebben om de taak om als basis voor Barkhane te dienen over te nemen. Als havens zijn beschikbaar Abidjan (Ivoorkust), Cotonou (Benin) en Douala (Kameroen). Voor Cotonou zou een oversteek van de rivier de Niger bij Malanville nodig zijn. Wel wordt zo het onrustige Burkina Faso vermeden.
Er blijven overigens Franse special forces (Task Force Sabre) in Ouagadougou (Burkina Faso) en drones en gevechtsvliegtuigen (Niger) en Tsjaad. Volgens Ouest-France is nu "het uur van de verminderde [operationele] zichtbaarheid aangebroken."
* Een behoorlijke tegenslag voor het projekt van de Franse president om de interventie in de Sahel door middel van Takuba te europeaniseren. De operatie zal nu vanaf zuidelijker gelegen plaatsen in West-Afrika door moeten gaan, er wordt veel terrein prijsgegeven, dat wel vrij schootterrein voor de luchtmacht zou kunnen worden. Die moet dan wel vanaf veel verder gelegen steunpunten opereren..
Bronnen: L'Opinion (Jean-Domininque Merchet), Ouest-France (Philippe Chapleau)
UPDATE: 18 februari - Niger heeft ermee ingestemd dat Franse en andere Europese special forces zijn grondgebied binnen gaan om de strijd tegen jihadisten voort te zetten en de grens te helpen beveiligen.
Bron: Reuters (Bate Felix, Moussa Aksar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten