woensdag 23 februari 2022

Opbouw NAVO-luchtmacht in de Oekraïne-crisis (UPDATE)

21 februari - The Aviationist heeft een overzicht gemaakt, voorzien van een nuttige kaart, over de opbouw van de NAVO-luchtmacht tijdens de crisis rond Oekraïne, met onder meer de volgende gegevens:

US Air Force

7 februari - Vier FA-18E gevechtsvliegtuigen van het vliegdekschip Harry S. Truman oefenen vanaf vliegbasis Fetesti in Roemenië met Roemeense en andere NAVO-eenheden. mogelijk zijn ze langer op die basis gebleven. De carrier met eskorteschepen blijft in de Middellandse Zee.
10 februari - F-15C en F-15D Eagle gevechtsvliegtuigen van het 493se Fighter Squadron verplaatst van het Britse Lakenheath naar vliegbasis Lask in Polen om luchtpatrouilles te vliegen. Op 13 februari werden ook acht van de 15 F-15E Strike Eagles verplaatst naar Lask.
11 februari - Acht F-16CM gevechtsvliegtuigen van het 480ste Fighter Squadron uit Spangdahlem (Duitsland) gaan naar vliegbasis Fetesti in Roemenië voor luchtpatrouilles met de Italiaanse Eurofighters die daar al sinds december waren.
16 februari - Twaalf F-35As van het 34ste Fighter Squadron uit Utah komen aan in Spangdahlem.
19 februari - Vier strategische bommenwerpers B-52H voor Bomber Task Force (BTF 22-2) Europa komen aan op de Britse vliegbasis Fairford. Twee dagen later bracht een ervan een bezoek aan het Tsjechische vliegveld in Ostrava. Een andere was in de buurt en coördineerde met de JAS-39 Gripens van de Tsjechische luchtmacht (21ste Tactical Air Force Base Ĉáslav.
Twee F-16CMs van het 55ste Fighter Squadron uit Aviano (Italië) doen mee aan een bewapende inzet boven Oost-Europa (onder meer Roemenië) samen met andere NAVO-eenheden. Op 21 februari volgde een tweede inzet boven Roemenië.

UPDATE: Ondersteunende eenheden

RC-135 spionagevliegtuigen van de USAF en de Britse luchtmacht verzamelen dagelijks elektronische inlichtingen (SIGINT) over de Russische strijdkrachten om de slagorde te kunnen vaststellen. De Britse RC-135W Rivet Joint vliegen vanaf de basis Waddington en de Amerikaanse RC-135V Rivet Joint en RC-135U Combat Sent vanaf Souda Bay (Kreta). [Op Souda Bay is ook het commando van het 95ste Reconnaissance Squadron]

De Amerikaanse E-8C Joint STARS met een krachtige radar voor doelopsporing, ook van gronddoelen, levert gevechtsleiding. Vanaf vorig jaar is er een gestationeerd in het Duitse Ramstein, die tot nu toe regelmatig boven Oekraïne patrouilleerde.

De verkenningsdrones RQ-4B Global Hawk van de USAF (7th Reconnaissance Squadron) en de RQ-4D van de NAVO (AGS) zijn vanuit de Italiaanse basis Sigonella voortdurend in aktie.\

MQ-9 drones van de USAF vliegen vanaf Sigonella en Campia Turzii in Roemenië. Zijn vooral op de Zwarte Zee gericht.

P-8 maritieme patrouillevliegtuigen van de US Navy van diverse eenheden vliegen vanaf Sigonella regelmatig verkenningsmissies boven de Zwarte Zee en de oostelijke Middellandse Zee, maar lijken nu vooral bezig met de bescherming van het vliegdekschip Truman in de Ionische Zee.

EP-3E Aries II heeft de inlichtingenrol van de Amerikaanse marine voor zee en kustgebieden. Zij vliegen vanuit Souda Bay naar de Zwarte Zee en de Krim om de Russische vloot in de gaten te houden.

RC-12X (gestationeerd in Litouwen) en ARTEMIS (Roemenië) zijn gespecialiseerde vliegtuigen van de Amerikaanse landmacht die inlichtingen verzamelen over hun direkte tegenstanders.

Bron: The Aviationist (Stefano d'Urso, David Cenciotti)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten