vrijdag 11 februari 2022

Meer Russische landingsschepen naar de Zwarte Zee (UPDATE)

9 februari - Weer drie amfibische landingsschepen van de Russische marine zijn volgens de spotters in Istanboel de Zwarte Zee binnengegaan na het drietal dat dit gisteren deed. Vandaag waren het de tanklandingsschepen Georgy Pobedonosets (016), de Olenegorsky Gornyak (012) en de modernere Pyotr Morgunov (Ivan Gren-klasse). Gisteren de Minsk (127), de Korolev (130) en de Kaliningrad (102). Verwacht wordt dat de diesel-elektrische aanvalsonderzeeër Rostov-na-Donu (B-237) zich later bij deze taakgroep zal voegen. De landingsschepen kunnen al naar de grootte 300-350 militairen, 10-13 tanks en eventueel twee gevechtshelikopters meevoeren. Vermoedelijk zijn ze op weg naar de marinebasis Sebastopol op de Krim. Het zijn schepen van de Noordelijke en Baltische Vloot, die eerst geoefend hebben bij de Russische marinebasis in Syrië en vervolgens opnieuw bevoorraad. Een deel ervan is eerst door de Oostzee naar buiten gevaren. Een aanval op Odessa behoort volgens USNI News tot de mogelijkheden.
De Russische marine heeft nu verder twee eskaders aan beide kanten van de Middellandse Zee onder leiding van een geleide-wapen-kruiser. Daar is ook nog steeds het Amerikaanse eskader van het vliegdekschip Truman. Tot 4 februari oefende dat met het Italiaanse vliegdekschip Cavour en de Franse Charles de Gaulle.
Bron: USNI News (Sam LaGrone)
UPDATE: 20 februari - Een Russische amfibische taakgroep van rond acht schepen is nu vanuit de Zwarte Zee aan het opstomen naar de Zee van Azov (een binnenzee) en een ruim afgeperkt oefengebied daar. De site Marineschepen verbaast zich, mogelijk is er sprake van een schijnbeweging. De taakgroep is samengesteld zonder zware bescherming van grotere schepen van de Noordelijke en de Baltische Vloot. Die zijn achtergebleven in de Zwarte Zee. De interpretatie van deze zei is lastig. Het zou een valstrik kunnen zijn voor de Oekraïense marine of kustverdediging. Als de schepen worden beschoten kan Rusland terugslaan. Of het is te doen om een amfibische landing op het gebied van de tegenstander, maar daarvoor lijken de schepen te licht beladen. Ten slotte kan het gaan om een oefening, maar dan is het tijdstip wel apart.
Bron: Marineschepen (Jaime Karremann)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten