maandag 7 februari 2022

VS-marine oefent in Midden-Oosten en Adriatische Zee (UPDATE)

2 februari - De US Navy is begonnen aan een grote oefening in het Midden-Oosten met marines uit de regio. Van 31 januari tot 17 februari wordt een gecombineerde oefening gehouden van International Maritime Exercise (IMX) 2022 met Cutlass Express (tot nu toe een oefening van African Command aan de oostkust van Afrika) 2022. Hiermee wordt de nieuw gevormde Task Force 59 op de proef gesteld, die onder de Amerikaanse Vijfde Vloot valt. De oefening omvat 9000 marinepersoneelsleden, 50 schepen en 80 onbemensde systemen (in de lucht, oppervlaktewater en onder water). Het oefengebied is ook groot: Perzische golf, Arabische Zee, Golf van Oman, Rode Zee, noordelijke Indische Oceaan (d.w.z. operatiegebied van Vijfde en Zesde vloot). Er zijn vier oefentaakgroepen (noord, oost, zuid en west) en een vijfde Task Force X voor de onbemensde systemen en artificial intelligence van tien naties.
Ook in de Adriatische Zee wordt tot 4 februari geoefend door de Amerikaanse marine en wel door een aanvalseskader (strike group) met het vliegdekschip Harry S. Truman, die onder operationeel bevel is gesteld van de NAVO (een primeur sinds de Koude Oorlog). Het gaat hierbij om gevechtsoefeningen, onderzeebootoorlog en schieten over lange afstand. De oefening heet Neptune Strike 2022. De Truman zou oorspronkelijk doorgaan naar het Midden-Oosten, maar wordt in de Middellandse Zee gehouden vanwege de krisis rond de Oekraïne.
Bronnen: Defense News (Megan Eckstein), Reuters (Antonio Denti)
AANVULLING: Israël, Saoedi-Arabië en Oman doen mee aan deze oefening. In november hield de Israëlische marine al een oefening samen met de Emiraten en Bahrein.
Bron: Al-Monitor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten