donderdag 24 februari 2022

Russische landmachtopbouw rond Oekraïne (UPDATE)

24 februari - Een maand geleden kon het blad van de befaamde militaire uitgever Janes.com nog een briefing uitbrengen onder de titel 'Russian military deployments likely aimed at diplomatic leverage'. Hierin worden onder meer de satellietbeelden van Russische troepenconcentraties in de buurt van Oekraïne geanalyseerd.
In december vorig jaar had de regering van de VS verklaard over inlichtingen te beschikken dat Rusland zich voorbereidde op oorlog, westerse bronnen claimden dat Rusland in januari of februari klaar kon zijn voor een invasie. Onder het kopje 'inzet van troepen' staat in de briefing dat sinds oktober 2021 het aantal taktische bataljonsgroepen langs de westelijke grens is vermeerderd. Ze kwamen van alle regionale commando's, vermoedelijk ook uit het oostelijke (Siberië). De concentraties zijn in de plaatsen Belgorod, Bryansk, Koersk, Smolensk en Voronezh. Dat zijn plaatsen die niet aan de grens liggen, maar ook ook weer niet zo ver van de Oekraïne: mogelijke uitgangsstellingen. Jane's zag een gestaffelde opstelling met een eerste echelon van onderdelen van het 20ste Leger Verbonden Wapens, mogelijk ondersteund door de 90ste Tankdivisie in Bryansk, een tweede echelon iets verder van de grens met het 6e Leger Verbonden Wapens en het 1ste Gardetankleger en daar weer achter het 41ste Leger Verbonden Wapens als reserve.
De opbouw leek te worden vertraagd door de viering van het orthodoxe kerstmis op 7 januari en voortgaande besprekingen met de VS op 13 januari. Wel waren al in november beelden gezien van een veldkampement met honderden tanks, pantservoertuigen en artillerie in een oefengebied bij Yelnya (130 km van de grens ter hoogte van Smolensk) en daarbij een groot tentenkamp dat het personeel van een brigade kon herbergen. Maar dat was niet heel bijzonder tijdens een grote oefening.
Jane's wijst erop dat Rusland al sinds 2014 een serie van nieuwe garnizoenen heeft opgebouwd langs de westelijke grens. Daar zijn nu drie gemotoriseerde infanteriedivisies, elk met twaalf taktische bataljonsgroepen, 120 tanks en meer dan 400 pantservoertuigen gestationeerd. Het gaat hier om vredeslokaties, maar de nieuwe eenheden zijn duidelijk georganiseerd voor een eventuele oorlog met Oekraïne, na 2014 een logische voorzorg. Ook is er op de Krim een versterking ter grootte van een divisie bijgekomen, ondergebracht bij het 22ste Legerkorps van de Zwarte Zeevloot.
Op dat moment concludeerde Jane's nog dat een diplomatieke oplossing het meest waarschijnlijk was. We weten nu dat het anders liep. De omslag lijken dan de troepenzendingen vanuit het Verre Oosten naar Belarus te zijn geweest. Die hebben kennelijk bij de westerse militaire inlichtingendiensten de alarmbellen laten afgaan.
Bron: Janes.com (Tim Ripley)

UPDATE-  3 februari - Janes, Russia continues military build-up on Ukraininan border - 

Hierin meldt Janes de komst van eenheden van het Oostelijke Militaire District naar Belarus. Ook luchtverdediging arriveert daar, met name genoemd een S-400 batlasjon van het 1529ste Air Defence Regiment uit Khabarovsk. Zij waren per trein vervoerd naar het spoorstation Luninets, 50 km van de Okerïnese grens en daar uitgeladen. Ook luchtlandingseenheden zijn verplaatst naar Belarus, met name bataljons van de 76ste (Pskov) en 98ste (Ivanovo) Airborne Divisie en waarschijnlijk ook delen van de 45ste Spetsnaz Brigade.
Op dat moment was de inschatting dat Rusland dicht bij het niveau van paraatheid was om gevechtsoperaties te beginnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten