dinsdag 16 november 2021

Special forces VS actief in 33 Europese landen

10 november - In 2021 waren special forces van de VS - SEALS van de marine, Green Berets van de landmacht en anderen - actief in 33 van de 44 Europese landen, waaronder ook Nederland. Rond 11% van het bestand van commando's van de VS die dat jaar overzee werden gestuurd kwamen naar Europa (het hoogste aantal voor een regio na het Midden-Oosten en omgeving en Afrika). Een artikel van Nick Turse in Responsible Statecraft haalt generaal Richard D. Clarke aan, de commandant van Special Operations Command (SOCOM), die vertelt dat zijn special forces samen met Europese bondgenoten al voor 2014 (krisis in de Oekraïne) actief waren met als zwaartepunt "de opbouw van verzetsnetwerken" in de zogenaamde 'Grijze Zone' en dat niet alleen in de Baltische Staten. Dit is een traditionele rol voor de special forces sinds de Tweede Wereldoorlog.
Als voorbeeld noemt Turse oefening Black Swan 21, die in mei plaatsvond in Hongarije met militairen van Naval Special Warfare en Green Berets samen met Oostenrijkse, Kroatische, Hongaarse, Slowaakse en Sloveense troepen. De maand daarna hielden Green Berets van 10th Special Forces Group (verantwoordelijk voor operaties binnen European Command) schietoefeningen met Britse mariniers in de bossen bij Stuttgart. In juni en juli oefenden de Berets met de anti-terreurbrigade van de Servische politie en afgelopen maand was de 19e Special Forces Group (een eenheid van de Nationale Garde van de VS) actief met Letse en Estische elitetroepen.
Turse schrijft dat de activiteiten in de Grijze Zone en de opbouw van verzetsnetwerken wijst op operaties die vallen onder het schimmige 'Sectie 1202 mandaat', een term die in 2018 opdook in de defensiebegroting van de VS. Sectie 1202 heeft betrekking op steun aan ongeregelde troepen, groepen of personen in het buitenland. Het artikel zou gebruikt kunnen worden voor steun aan ongeregelde oorlogsvoering, bijvoorbeeld van milities in de Oekraïne.
Bron: Responsible Statecraft (Nick Turse)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten