maandag 8 november 2021

Troepenkoncentratie van het Russische Centrale Militaire Distrikt (UPDATE)

3 november - Politico meldt satellietbeelden, die een Russische koncentratie van pantservoertuigen, tanks en ondersteunend materieel van het Centrale Militaire Distrikt (CMD) laten zien in het grensgebied in de buurt van de stad Yelnya. Deze is dichtbij de grens met Belarus (Wit-Rusland) en 260 km van de Oekraïne. Grondtroepen uit andere delen van Rusland begonnen vanaf eind september aan te komen. Daaronder het 1ste Garde Tankleger (een elite-onderdeel). Verder meldt Jane's dat T-80U tanks en gemechaniseerde artillerie van de Vierde Tankdivisie verplaatst is naar gebied rond Bryansk en Koersk, dichter bij de noordelijke grens van de Oekraïne. Oekraïne ontkende aanvankelijk dat de troepen zich in hun buurt bevonden, maar meldde later dat 90.000 Russische militairen na oefeningen niet ver van de grens waren gebleven.
Jane's meldt dat het 41ste Russische leger van het CMD (Novosibirsk) op het treinstation Maslovka (Voronezh) is begonnen treinen te beladen met gemechaniseerde artillerie, tanks en pantservoertuigen. Het zou in elk geval ook gaan om materieel van de 35ste Gemotoriseerde Brigade van hetzelfde leger.
* De situatie lijkt op die van het voorjaar. De troepen blijven langer in de buurt van de grenzen dan gebruikelijk zou zijn. Het kan een signaal aan de NAVO en Oekraïne zijn dat Rusland waakzaam is. De spanning rond de feitelijk autonome oostelijke provincies van de Oekraïne is de laatste tijd weer opgelopen, ook door berichten over inzet van Turkse drones die zijn aangeschaft.
Bronnen: Politico (Betsy Woodruff Swan, Paul McLeary), Jane's Defence Weekly (Thomas Bullock), Associated Press (
Yuras Karmanau)
UPDATE: 8 november - De militaire denktank Jamestown in Washington heeft een genuanceerde visie. Het betreft routinematige seizoensgebonden verplaatsingen. Al sinds 2014 is het Russische leger intensiever gaan oefenen langs de grens met de Oekraïne en op de Krim. Dit leidt tot regelmatige troepenverplaatsingen vanaf de thuisbases, die door het Oekraïense ministerie van defensie niet als abnormaal worden gezien. Bovendien zijn de westelijke en zuidelijke militaire distrikten versterkt. In 2016 is de vorming van twee nieuwe divisies binnen het 20ste Leger van het Westelijke Militaire Distrikt bekend gemaakt, de 3e en 144ste Gemotoriseerde Infanteriedivisie. Deze oefenden in september tijdens Zapad 21 langs de grens en werden versterkt met de gevechtsgroep uit Novosibirsk. Die hebben een deel van hun materieel achtergelaten op de oefenterreinen. Het wordt later opgehaald of gebruikt om de nieuw gevormde divisies van materieel te voorzien.
Bron: Jamestown (Volodymyr Havrylov)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten