maandag 1 november 2021

Taiwan bevestigt aanwezigheid VS-militairen (UPDATE)

28 oktober - President Tsai Ing-wen van Taiwan heeft in een interview met CNN voor het eerst de aanwezigheid van een klein aantal VS-militairen op het eiland bevestigd, zonder verdere bijzonderheden te geven, behalve dat het om trainingsmissies gaat. Het laatste garnizoen van het VS-leger op Taiwan vertrok in 1979 toen de VS de Volksrepubliek China in plaats van Taiwan diplomatiek erkende.
De Wall Street Journal had eerder deze maand onthuld dat een eenheid special forces en een detachement mariniers in het geheim Taiwanese militairen trainden op het eiland. De militaire aanwezigheid rouleert regelmatig, maar dateert al zeker vanaf een jaar geleden, dus nog onder het presidentschap van Trump. De special forces waren bij geruchte al een paar keer gesignaleerd (zelfs in een video die al snel weer van het net werd gehaald), maar het werd steeds snel ontkend. Tot dan toe was alleen duidelijk dat VS-militairen van tijd tot tijd op Taiwan verbleven om de Taiwanezen te instrueren in het gebruik van door de VS geleverde wapens. De trainingen in taktische operaties gaan echter verder. Rond 25 special forces en ondersteunend personeel doen dit voor de landmacht en een aantal VS-mariniers trainen lokale marinemensen in het gebruik van snelboten.
* China claimt Taiwan als onderdeel van zijn grondgebied sinds 1949. Het communistische Volksbevrijdingsleger had toen de burgeroorlog gewonnen en hun rivalen, de Kwomintang, trokken zich terug op Taiwan, dat lange tijd bezet was geweest door Japan. De oorspronkelijk niet Chinese inheemse bevolking werd snel overvleugeld door de troepen die van het vasteland kwamen. De VS voeren sinds 1979 een strategie van 'strategische dubbelzinnigheid' ten opzichte van Taiwan, ze leveren wel wapens waarmee de Taiwanezen zich eventueel tegen de Volksrepublek China kunnen verdedigen, maar weigeren officieel te zeggen of de VS het eland ook met eigen troepen zal verdedigen. De militaire VS-aanwezigheid is nu klein en symbolisch. Het soort training suggereert dat eerder wordt gedacht aan een Chinese poging om op een van de kleine eilanden die bij Taiwan horen te landen dan aan een massale invasie. Sommige experts denken dat het laatste alleen zal gebeuren in het geval Taiwan de onafhankelijkheid uitroept, iets wat tot nu toe zorgvuldig is vermeden. De feitelijke situatie is zelfbestuur, een status quo waarmee alle partijen genoegen hebben genomen. Interessant is nog dat er zeer nauwe en omvangrijke ekonomische betrekkingen zijn tussen Taiwan en het vasteland.
Bronnen: CNN (Will Ripley, Eric Cheung, Ben Westcott), Military Times (Huizhong Wu), The Wall Street Jlournal (Gordon Lubold)
UPDATE: 9 november - Volgens de tweejaarlijkse defensienota van Taiwan hebben de laatste twee jaar meer dan 620 VS-militairen het eiland bezocht voor trainingen (107 verschillende programma's). In dezelfde periode bezochten 540 Taiwanezen de VS in dit verband.
Bron: Newsweek (John Feng)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten