donderdag 11 november 2021

VS activeren raketcommando in Europa

8 november - US Army in Europa heeft officieel het 56ste Artilleriecommando in het Duitse Mainz-Kastel geactiveerd. Dit is een historisch befaamd onderdeel, dat tijdens de Koude Oorlog tussen 1963 en 1991 operationeel was en toen het bevel voerde over bataljons met Pershing en Pershing II nucleaire ballistische raketten.
Deze keer zal het 56ste artillerie-operaties in heel Europa plannen en koördineren, waaronder de inzet van moderne wapensystemen voor de middellange afstand die rond 2023 moeten worden ingevoerd. Bij de laatste gaat het om de de hypersonische Dark Eagle (bereik 2775 km), het wapensysteem Typhon, dat aan het land aangepaste versies van de marineraket SM-6 en de Tomahawk kruisraket moet gaan verschieten en het Precision Strike Missile (PrSM). Al deze wapens kunnen worden ingevoerd, omdat het INF-verdrag, dat landraketten met een bereik van meer dan 500 km verbood, is opgezegd. De komst van het commando ontlast US Army Europe van de taak om grootschalige artilleriebombardementen te plannen, in vredestijd inlichtingen te verzamelen en artillerievuur met bondgenoten af te stemmen.
Op Mainz-Kastel is tevens de Multi-Domain Task Force (MDTF) van de Amerikaanse landmacht gevestigd, een onderdeel dat de introductie van nieuwe wapens moet begeleiden.
Bronnen: Breaking Defense (Andrew Eversden), The Drive - The War Zone (Joseph Trevithick)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten