donderdag 15 juli 2021

Frankrijk wil operatie in de Sahel beëindigen (UPDATE)

14 juli - De Franse president Macron wil de anti-jihadistische operatie Barkhane in de Sahel in het eerste kwartaal van 2022 beëindigen. Het aantal hierbij betrokken troepen (nu 5100) zal geleidelijk worden verminderd. Franse militairen zullen wel de kern blijven vormen van de veel kleinere missie Takuba van de Europese special forces. Deze omvat momenteel 600 militairen, die lokale strijdkrachten moeten adviseren en begeleiden. Frankrijk probeert de westerse interventie in onder meer Mali te europeaniseren.
Eerder was sprake van een halvering van het aantal Franse militairen tot 2500-3000. De Franse bases in Timbuktu, Tessalit en Kidal in het noorden van Mali worden gesloten en de komende tijd zal de strijd zich koncentreren in het grensgebied met Niger en Burkina Faso. [Troepen worden vermoedelijk gekoncentreerd in Gao]. Vliegend materieel kan vanuit Niger en Tsjaad luchtsteun blijven verlenen. Een belangrijk probleem voor Frankrijk in Mali is dat een betrouwbare lokale partner ontbreekt. Binnen korte tijd heeft het leger twee staatsgrepen gepleegd. Frankrijk had op 3 juni de militaire samenwerking opgeschort, maar hervatte deze begin juli.
Op 9 juli sloot Frankrijk een nieuwe overeenkomst met het Pentagon voor ondersteuning voor de special forces met inlichtingenmiddelen, MQ-9 Reaper drones die door de US Air Force worden gevlogen vanuit Air Base 201 in Niger. In het kader van Operatie Juniper Micron tanken KC-135 Stratotankers vanaf de Spaanse basis Moron de Franse luchtmacht in Mali verder bij in de lucht.
Bronnen: France 24, Al Jazeera, Air Force Magazine (Abraham Mahshie)
ZIE OOK: Andrew Lebovich, After Barkhane: What France's military drawdown means for the Sahel. European Council on Foreign Relations, 2 
juli 2021
UPDATE: 21 september - Jane's Defence Weekly heeft wat meer bijzonderheden. Het is nog steeds de bedoeling de inzet van Barkhane te verminderen van 5500 militairen nu tot 2500-3000 in 2023, het tempo nog afhankelijk van de uitslag van de presidentsverkiezingen. Het aantal bataljons gaat van drie naar één. Er wordt teruggevallen op Gao met voorwaartse operationele bases in Gossi in het westen en Menaka in het oosten. Materieel wordt afgevoerd via de havens Abidjan (Ivoorkust), Douala (Kameroen) en Cotonou (Benin). Een aantal voertuigen blijft in Abidjan bij het Franse 43ste Bataljon Marine-infanterie (900 soldaten). De special forces Task Force Sabre (sinds 2009) verliest hoogstens enkele commando's. Het voorwaartse hoofdkwartier in Niamey bij de geallieerde intelligence fusion cell blijft.
Bron: Jane's Defence Weekly (Jean-Marc Tanguy)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten